ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ισπανία - Ρεκόρ με -25,4C μετά την χιονοθύελλα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ισπανία - Ρεκόρ με -25,4C μετά την χιονοθύελλα [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ισπανία - Ρεκόρ με -25,4C μετά την χιονοθύελλα (EPA)
0

Πολικές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ισπανία μετά το πέρασμα της σφοδρής χιονόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία «Φιλομένα». Στους -25 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία.

Ο πάγος που ακολούθησε της ισχυρής χιονόπτωσης που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο, έχει δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες με τις αρχές να προειδοποιούν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Τουλάχιστον επτά άτομα πέθαναν λόγω της κακοκαιρίας. Τα δύο τελευταία θύματα ήταν άστεγοι στη Βαρκελώνη.

Η θερμοκρασία έπεσε στους -25C στο Molina de Aragón και στους -16 στο Teruel, τα βουνά ανατολικά της Μαδρίτης κατά την πιο κρύα νύχτα στη χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Molina de Aragón βρίσκεται 197χλμ βορειοανατολικά της Μαδρίτης και «τίμησε» επάξια το προσωνύμιό του ως η «Ισπανική Σιβηρία».

Το χιόνι που άφησε η κακοκαιρία «Φιλομένα» έχει μετατραπεί σε πάγο, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις στη χώρα.

Η Ισπανία κατέγραψε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ο υδράργυρος έπεσε έως τους μείον 25,4 βαθμούς Κελσίου σε ένα χωριό της περιφέρειας της Αραγονίας, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET, κάνοντας λόγο για «ιστορικά χαμηλές» θερμοκρασίες.

Με -10,8 βαθμούς Κελσίου, η Μαδρίτη κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και μισό αιώνα, με το αεροδρόμιο Barajas να καταγράφει ακόμη και -13,2 βαθμούς, σύμφωνα με την AEMET.

Στην πρωτεύουσα, τρεις ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου χιονόπτωση, η έλλειψη εκχιονιστικών μηχανημάτων και σάκων αλατιού εξακολουθεί να είναι αισθητή.

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες απελευθερώθηκαν και ορισμένες λεωφορειακές γραμμές επανέλαβαν τη λειτουργία τους σήμερα το πρωί, αλλά πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι παρέμειναν κλειστοί από το χιόνι. Το μετρό, αντίθετα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το Σαββατοκύριακο.

«Ισπανική Σιβηρία»

 

«Η καθημερινή ζωή είναι δύσκολη» λένε οι κάτοικοι καθώς «υπάρχει πάρα πολύ χιόνι, η πρόσβαση σε σπίτια και δρόμους έχει αποκλειστεί. Αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν τραυματιστεί από πτώσεις».

Χθες Δευτέρα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ήδη υπό τεράστια πίεση λόγω του κορωνοϊού, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ασθενείς που είχαν τραυματισμούς στα οστά τους καθώς είχαν γλιστρήσει στον πάγο.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν στο El Mundo ότι υπήρχαν 1.200 περιστατικά με κατάγματα τη Δευτέρα στα νοσοκομεία της Μαδρίτης.

Επιπλέον, μια διακοπή ρεύματος προκάλεσε την αναστολή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που συνδέει τη Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, αλλά σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα το πρόβλημα αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα.

Όμως, αρκετές ήταν εκείνες οι σιδηροδρομικές συνδέσεις που διακόπηκαν λόγο της σφοδρής κακοκαιρίας.

Οι πτήσεις ανεστάλησαν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, Barajas το Σαββατοκύριακο, αλλά σταδιακά άρχισε να επανέρχεται η λειτουργία του με αρκετές καθυστερήσεις ωστόσο.

Η ισπανική El País ανέφερε ότι ο κίνδυνος από τους παγωμένους δρόμους οδήγησε σε αυτό που περιέγραψε ως «μια τιτάνια προσπάθεια, κάτι που θα μπορούσε σχεδόν να συγκριθεί με μια δυστοπική πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι 1.300 οχήματα καθαρισμού χιονιού λειτουργούν πλέον στη χώρα σε 24ωρη βάση. Κατάφεραν να απομακρύνουν το χιόνι από 12.100 χιλιόμετρα δρόμου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πάγος.

 

 

Με πληροφορίες του ElPais/Reuters/BBC 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ