Ο Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές- Η πρώτη ομιλία σε συγκέντρωση μετά την ήττα

Ο Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές- Η πρώτη ομιλία σε συγκέντρωση μετά την ήττα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη επιλέξει τα βασικά πρόσωπα του επιτελείου του, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η ομιλία του στην πρώτη συγκέντρωση με υποστηρικτές του μετά την ήττα ήταν ένα μείγμα αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας για εκλογική απάτη και επιθέσεων σε Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους της Τζόρτζια που αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν να σαμποτάρει το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία.

Ο Τραμπ μίλησε για 90 λεπτά σε χιλιάδες υποστηρικτές του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν τηρούσαν αποστάσεις. Αν και υποτίθεται ότι πήγε εκεί για να στηρίξει τους δύο Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους γερουσιαστές στις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία, που θα κρίνουν τις ισορροπίες στη Γερουσία, εκείνος επικεντρώθηκε στο να εκφράσει τις ενστάσεις του για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές- Η πρώτη ομιλία σε συγκέντρωση μετά την ήττα Facebook Twitter
EPA

Ο απερχόμενος πρόεδρος επανειλημμένα υποστήριξε ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογές και κάλεσε όσους έχουν «θάρρος και σοφία» στην κυβέρνηση να τον βοηθήσουν να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ξεκίνησε δηλώνοντας ψευδώς ότι κέρδισε στην Τζόρτζια, πολιτεία που πήρε ο Μπάιντεν με διαφορά 12.000 ψήφων, αποτέλεσμα που επικύρωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος της πολιτείας, που είναι Ρεπουμπλικάνος.


«Έκλεψαν και νόθευσαν τις προεδρικές εκλογές, αλλά παρόλα αυτά κερδίσαμε. Και θα προσπαθήσουν να νοθεύσουν και αυτές τις εκλογές (για τη γερουσία)», είπε ο Τραμπ. Στην ομιλία του, διάβασε μια έτοιμη λίστα που είχε με παράλογες αποδείξεις που σύμφωνα με τον οποίο υπογραμμίζουν τη νίκη του.

Ένα από αυτά τα επιχειρήματα ήταν ότι κερδίζοντας το Οχάιο και τη Φλόριντα στην πραγματικότητα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Όπως και ότι το γεγονός πως ήταν ο νικητής στις- άνευ αντιπάλου- προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων ήταν απόδειξη πως κέρδισε τον Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος εξασφάλισε 306 εκλέκτορες, έναντι 232 του Τραμπ, ενώ ήταν και ο «νικητής» στη λαϊκή ψήφο, με πάνω από 7 εκατ. διαφορά. Το «στρατόπεδο» του Τραμπ έχει προσφύγει στα δικαστήρια σε πολλές πολιτείες, σε μια προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος. Από τις περίπου 50 τέτοιες προσφυγές, πάνω από 30 έχουν ήδη απορριφθεί ή αποσυρθεί, σύμφωνα με το ΑP.

Στην ομιλία του ο Τραμπ επιτέθηκε και στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Τζόρτζια Μπράιαν Κέμπ- που κάποτε ήταν σύμμαχός του- επειδή αρνήθηκε να τον βοηθήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Κεμπ τον πρωί του Σαββάτου και τον πίεσε να κάνει κινήσεις για την ανατροπή του αποτελέσματος, κάτι που ο κυβερνήτης αρνήθηκε.

Αν και σε κάποιο σημείο ο Τραμπ φάνηκε να αντιλαμβάνεται τι έχει γίνει- είπε «αυτά που θα κάναμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια» αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική- σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι αν πίστευε ότι είχε χάσει τις εκλογές, θα ήταν «αξιοπρεπής ηττημένος». «Θα πήγαινα στη Φλόριντα... τα χαλάρωνα», είπε.

Τέλος, δεν έλειψαν και κάποιες ακατανόητες δηλώσεις του Τραμπ στην ομιλία του. Για παράδειγμα κάποια στιγμή θεώρησε απαραίτητο να δηλώσει «μου αρέσουν τα αγγούρια», ενώ σε άλλο σημείο κόμπασε για τους «υδροσονικούς πυραύλους», που δεν υπάρχουν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM