Εκλογές ΗΠΑ: Συγχαρητήρια σε Μπάιντεν από Ναβάλνι και Γκορμπατσόφ - «Σιωπή» από Πούτιν

Εκλογές ΗΠΑ: Συγχαρητήρια σε Μπάιντεν από Ναβάλνι και Γκορμπατσόφ - «Σιωπή» από Πούτιν Facebook Twitter
EPA
0

Ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος στη Ρωσία, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Σε ένα tweet, ο Ναβάλνι συνεχάρη τον Μπάιντεν, την Κάμαλα Χάρις, που εξελέγη αντιπρόεδρος, και τους Αμερικανούς που επέλεξαν «μια νέα κατεύθυνση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Είναι ένα προνόμιο που δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο Ναβάλνι, ο οποίος αναρρώνει στη Γερμανία έπειτα από μια απόπειρα δηλητηρίασής του.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε από την πλευρά πως ελπίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα «εξομαλύνει τις σχέσεις μας , θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

«Τον συνάντησα μερικές φορές, η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2009 (...) Η συζήτηση ήταν εις βάθος, καλοπροαίρετη. Σχημάτισα την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο 89χρονος Γκορμπατσόφ.

Συγχαρητήρια μηνύματα συρρέουν από όλο τον κόσμο μετά την ανακοίνωση χθες, Σάββατο, από τα αμερικανικά ΜΜΕ της νίκης του Τζο Μπάιντεν, όμως μέχρι σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμη εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει λόγο για έναν «κατάλογο απολυταρχικών ηγετών που δεν θέλουν να γίνω πρόεδρος», παραθέτοντας κυρίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία στην διάρκεια μιας πτήσης από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Έπειτα από νοσηλεία δύο ημερών, έλαβε την άδεια να μεταφερθεί επειγόντως για θεραπεία στο Βερολίνο. Εξετάσεις έδειξαν πως είχε δηλητηριαστεί με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, μια ουσία που επινόησαν Σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίασή του, κατηγορία την οποία απέρριψε η Μόσχα χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM