Οι Αμερικανοί αγόρασαν σχεδόν 17 εκατ. όπλα φέτος- Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά

Οι Αμερικανοί αγόρασαν σχεδόν 17 εκατ. όπλα φέτος- Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Οι Αμερικανοί έχουν αγοράσει φέτος σχεδόν 17 εκατομμύρια όπλα, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιρείας που κάνει στατιστικές αναλύσεις για αυτό το θέμα.

Οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ αρχικά αυξήθηκαν την άνοιξη, τροφοδοτημένες από τους φόβους για την πανδημία. Αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού σε όλη τη χώρα.

«Μέχρι τον Αύγουστο, είχαμε ξεπεράσει το σύνολο της περσινής χρονιάς. Τον Σεπτέμβριο, φτάσαμε σε ιστορικό υψηλό», δήλωσε ο Γιούργκεν Μπράουερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Small Arms Analytics, που κάνει εκτιμήσεις για τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των όπλων που εκτιμάται ότι πωλήθηκαν στις ΗΠΑ έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου «δεν είναι μόνο περισσότερα από ότι πέρυσι, αλλά περισσότερα από ότι σε έναν ολόκληρο χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες για τις οποίες έχουμε στοιχεία», συμπλήρωσε ο Μπράουερ.

Το προηγούμενο ρεκόρ για τις εκτιμώμενες πωλήσεις όπλων σε έναν χρόνο ήταν 16,6 εκατομμύρια και είχε καταγραφεί το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον, διεκδικώντας την εκλογή της με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου της οπλοκατοχής, σημείωσε ο Μπράουερ.

Η Walmart αποσύρει τα όπλα από τα ράφια

Στο μεταξύ, η Walmart ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τα όπλα και τα πυρομαχικά από τα ράφια των καταστημάτων της αυτή την εβδομάδα, λόγω ανησυχιών για αναταραχές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ως προληπτικό μέτρο, σε περίπτωση που γίνουν ληστείες στα υποκαταστήματα, σύμφωνα με την Wall Street Journal. H εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα όπλα θα επανέλθουν στα ράφια κάποια στιγμή, αλλά σημείωσε ότι οι πελάτες της θα μπορούν να τα αγοράζουν έπειτα από σχετικό αίτημα.

H Walmart πουλά όπλα σε περίπου τα μισά από τα 4.700 καταστήματά της στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε αποσύρει τα όπλα από κάποια από αυτά τον Ιούνιο, μετά τις φθορές που είχαν προκληθεί κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάλογες κινήσεις είχε κάνει και στο παρελθόν, σε περιστατικά ένοπλης βίας.

Φόβοι για ανομία και κυβερνητική αστάθεια οδήγησαν αρκετούς να αγοράσουν όπλα φέτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Από τους κατοίκους της περιοχής που δήλωσαν ότι έκαναν τέτοια αγορά φέτος, τα δύο τρία εξέφρασαν ανησυχία για ανομία, ενώ περίπου οι μισοί ανησυχούσαν για την αποφυλάκιση κρατουμένων. Επίσης, οι μισοί ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση «παρατραβάει το σχοινί», σύμφωνα με την Νικόλ Κράβιτζ- Βιρτζ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Υπέρμαχοι της αποτροπής της ένοπλης βίας τονίζουν ότι η αύξηση των πωλήσεων όπλων είναι βαθιά ανησυχητική και υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλλει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, των αυτοκτονιών και των περιστατικών με παιδιά που αυτοτραυματίζονται ή πυροβολούν κατά λάθος άλλους.

Η αύξηση στις πωλήσεις όπλων μόνο τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας συνδέθηκε με την άνοδο σχεδόν κατά 8% της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση των ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Αυτό μεταφράζεται σε- κατ' εκτίμηση- 776 επιπλέον τραυματισμούς από πυροβολισμούς από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ