H Γαλλία ζητά από αραβικά έθνη να εμποδίσουν το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της

H Γαλλία ζητά από αραβικά έθνη να εμποδίσουν το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Facebook Twitter
0

Η Γαλλία προέτρεψε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να σταματήσουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερασπιστική στάση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο δικαίωμα να παρουσιάζονται σκίτσα Προφήτη Μωάμεθ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ «ωθούνται από μια ριζοσπαστική μειονότητα» ενώ σύμφωνα με το BBC, γαλλικά προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από ορισμένα καταστήματα στο Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Κατάρ. Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις κατά του Μακρόν σημειώθηκαν στη Λιβύη, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντίδραση προέρχεται από σχόλια του Μακρόν μετά τη φρικτή δολοφονία ενός Γάλλου δασκάλου ο οποίος έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη. Ο πρόεδρος είπε ότι ο δάσκαλος «σκοτώθηκε επειδή οι Ισλαμιστές έχουν στόχο το μέλλον μας» και πως η Γαλλία «δεν θα παραιτηθεί».


Οι απεικονίσεις του Προφήτη Μωάμεθ μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό αδίκημα για τους Μουσουλμάνους, επειδή η ισλαμική παράδοση απαγορεύει ρητά τις εικόνες του Μωάμεθ και του Αλλάχ. Την Κυριακή, ο Μακρόν ενίσχυσε την υπεράσπισή του για τις γαλλικές αξίες σε ένα tweet που έγραφε: «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Πολιτικοί ηγέτες στην Τουρκία και το Πακιστάν κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι δεν σέβεται την «ελευθερία πίστης» και περιθωριοποιεί τα εκατομμύρια μουσουλμάνων στη Γαλλία. Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για δεύτερη φορά πως ο Μακρόν θα πρέπει να εξεταστεί ψυχολογικά για τις απόψεις του για το Ισλάμ. Παρόμοια σχόλια ώθησαν τη Γαλλία να ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Τουρκία το Σάββατο.

Πόσο διαδεδομένο είναι το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα


Σε κάποια ράφια σούπερ μάρκετ στην Ιορδανία, το Κατάρ και το Κουβέιτ είχαν αφαιρεθεί γαλλικά προϊόντα, όπως προϊόντα περιποίησης μαλλιών και καλλυντικά. Στο Κουβέιτ, μια μεγάλη ένωση λιανικής διέταξε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Η μη κυβερνητική Ένωση Συνεργατικών Καταναλωτών δήλωσε ότι είχε εκδώσει την οδηγία ως απάντηση σε «επαναλαμβανόμενες προσβολές» κατά του Προφήτη Μωάμεθ.

Σε δήλωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις κινήσεις, γράφοντας: «Αυτές οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, που ωθούνται από μια ριζοσπαστική μειονότητα». Στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν εκκλήσεις για παρόμοια μποϊκοτάζ σε άλλες αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ένα hashtag που ζητούσε το μποϊκοτάζ της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές θέμα στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου. Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν μικρές  διαδηλώσεις στη Λιβύη, τη Γάζα και τη βόρεια Συρία, όπου οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές ασκούν έλεγχο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM