H Γαλλία ζητά από αραβικά έθνη να εμποδίσουν το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της

H Γαλλία ζητά από αραβικά έθνη να εμποδίσουν το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Facebook Twitter
0

Η Γαλλία προέτρεψε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να σταματήσουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερασπιστική στάση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο δικαίωμα να παρουσιάζονται σκίτσα Προφήτη Μωάμεθ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ «ωθούνται από μια ριζοσπαστική μειονότητα» ενώ σύμφωνα με το BBC, γαλλικά προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από ορισμένα καταστήματα στο Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Κατάρ. Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις κατά του Μακρόν σημειώθηκαν στη Λιβύη, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντίδραση προέρχεται από σχόλια του Μακρόν μετά τη φρικτή δολοφονία ενός Γάλλου δασκάλου ο οποίος έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη. Ο πρόεδρος είπε ότι ο δάσκαλος «σκοτώθηκε επειδή οι Ισλαμιστές έχουν στόχο το μέλλον μας» και πως η Γαλλία «δεν θα παραιτηθεί».


Οι απεικονίσεις του Προφήτη Μωάμεθ μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό αδίκημα για τους Μουσουλμάνους, επειδή η ισλαμική παράδοση απαγορεύει ρητά τις εικόνες του Μωάμεθ και του Αλλάχ. Την Κυριακή, ο Μακρόν ενίσχυσε την υπεράσπισή του για τις γαλλικές αξίες σε ένα tweet που έγραφε: «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Πολιτικοί ηγέτες στην Τουρκία και το Πακιστάν κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι δεν σέβεται την «ελευθερία πίστης» και περιθωριοποιεί τα εκατομμύρια μουσουλμάνων στη Γαλλία. Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για δεύτερη φορά πως ο Μακρόν θα πρέπει να εξεταστεί ψυχολογικά για τις απόψεις του για το Ισλάμ. Παρόμοια σχόλια ώθησαν τη Γαλλία να ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Τουρκία το Σάββατο.

Πόσο διαδεδομένο είναι το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα


Σε κάποια ράφια σούπερ μάρκετ στην Ιορδανία, το Κατάρ και το Κουβέιτ είχαν αφαιρεθεί γαλλικά προϊόντα, όπως προϊόντα περιποίησης μαλλιών και καλλυντικά. Στο Κουβέιτ, μια μεγάλη ένωση λιανικής διέταξε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Η μη κυβερνητική Ένωση Συνεργατικών Καταναλωτών δήλωσε ότι είχε εκδώσει την οδηγία ως απάντηση σε «επαναλαμβανόμενες προσβολές» κατά του Προφήτη Μωάμεθ.

Σε δήλωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις κινήσεις, γράφοντας: «Αυτές οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, που ωθούνται από μια ριζοσπαστική μειονότητα». Στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν εκκλήσεις για παρόμοια μποϊκοτάζ σε άλλες αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ένα hashtag που ζητούσε το μποϊκοτάζ της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές θέμα στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου. Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν μικρές  διαδηλώσεις στη Λιβύη, τη Γάζα και τη βόρεια Συρία, όπου οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές ασκούν έλεγχο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM