Ερσίν Τατάρ: Θα προτείνω στον ΟΗΕ λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ερσίν Τατάρ: Θα προτείνω στον ΟΗΕ λύση δύο κρατών στην Κύπρο Facebook Twitter
0

Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο λεγόμενο «προεδρικό» μέγαρο, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο νέος ηγέτης των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους γιατί έχουν το δικό τους «κράτος».

«Η άρση των εμπάργκο και των περιορισμών θα είναι ο αρχικός μου στόχος», ανέφερε. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, για το Κυπριακό είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως «ένα ίσο λαό», αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μη λύσης μέχρι τώρα για την οποία δεν ευθύνονται οι Τουρκοκύπριοι.

Όπως εξήγησε, βλέπει θετικά το να έρθει στο τραπέζι της πενταμερούς συνάντησης που έχει προτείνει η Τουρκία μια λύση δύο κρατών στη βάση της ισότητας και θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία. «Τα Ηνωμένα Έθνη με τις εγγυήτριες χώρες Αγγλία και Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν πλέον αυτό που τους αναλογεί και να κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση της ελληνοκυπριακή πλευρά για να βρεθεί ένα βιώσιμο και δίκαιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό», είπε.

Θέλησε επίσης να απευθυνθεί στη «νότια Κύπρο», όπως είπε, λέγοντας ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δείξει καλή πρόθεση και την απαραίτητη πολιτική βούληση και πάει στην πενταμερή διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

«Αρκεί να δει τις πραγματικότητες στο νησί, την κυριαρχική μας ισότητα και να μην παραβλέψει ότι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη με καθεστώς ισότιμο», επεσήμανε.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι είναι τεστ ειλικρίνειας για τους Ελληνοκύπριους προσθέτοντας ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο είναι ακόμα στο τραπέζι και περιμένει χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, όπως είπε, αυτή η πρόταση να αξιολογηθεί.

Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής δεν ήταν παρών ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM