Διεθνής Αμνηστία: Έρευνες για το βίντεο εκτέλεσης μιας γυμνής γυναίκας από ένστολους στη Μοζαμβίκη

Διεθνής Αμνηστία: Έρευνες για το βίντεο εκτέλεσης μιας γυμνής γυναίκας από ένστολους στη Μοζαμβίκη Facebook Twitter
Διεθνής Αμνηστία: Άμεση διερεύνηση για βίντεο - Δείχνει στρατιώτες να εκτελούν γυμνή γυναίκα στη Μοζαμβίκη
0

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση διερεύνηση της δολοφονίας μιας γυναίκας στη Μοζαμβίκη, μετά από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media.

Η γυναίκα φαίνεται να δολοφονείται εν ψυχρώ, ενώ είναι γυμνή και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως κάποια δικαστική απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα ήταν έγκυος.

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών, άνδρες με στρατιωτικές στολές φαίνονται να κυνηγούν μια γυμνή γυναίκα και ν την παρενοχλούν προφορικά σε έναν αγροτικό δρόμο. Ένας από τους άντρες την χτυπά επανειλημμένα με ένα ραβδί πριν την πλησιάσει ένας άλλος, ο οποίος και φαίνεται να την πυροβολεί.

Η γυναίκα πυροβολείται επανειλημμένα από τους άντρες ενώ κείτεται ξαπλωμένη στο δρόμο πριν ακουστεί η φωνή ενός άνδρα να φωνάζει «Σταματήστε, σταματήστε, αρκετά, τελείωσε». Το βίντεο τελειώνει με τους άνδρες να απομακρύνονται. Ένας δε φέρεται να ανακοινώνει, «Σκότωσαν το al-Shabaab», το όνομα που δόθηκε στην εξέγερση, που λαμβάνει χώρα στα βόρεια της Μοζαμβίκης.

Ο άνδρας στη συνέχεια κοιτάζει κατευθείαν την κάμερα και σηκώνει τα δύο δάχτυλά του πριν σταματήσει η εγγραφή.

«Το φρικτό βίντεο είναι ένα ακόμη τρομακτικό παράδειγμα των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο Cabo Delgado από τις δυνάμεις της Μοζαμβίκης», δήλωσε ο Deprose Muchena, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική.

Στη δική της ανάλυση του βίντεο, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι οι άνδρες φορούσαν τη στολή του στρατού της Μοζαμβίκης. Η Αμνηστία λέει ότι τέσσερις διαφορετικοί ένοπλοι πυροβόλησαν τη γυναίκα συνολικά 36 φορές με πολυβόλα τύπου AK-47 και PKM.

Η έρευνά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στο Awasse στη βορειότερη επαρχία Cabo Delgado της χώρας. «Το περιστατικό είναι σύμφωνο με τα πρόσφατα ευρήματά μας για τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα, βάσει του διεθνούς δικαίου, που συμβαίνουν στην περιοχή», δήλωσε η Muchena.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μοζαμβίκης Amade Miquidade αρνήθηκε τις κατηγορίες για φρικαλεότητες, μιλώντας στην εθνική τηλεόραση την Τρίτη, λέγοντας ότι οι αντάρτες φορούν συχνά στρατιωτικές στολές. Ωστόσο δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στο εν λόγω βίντεο.

«Όταν θέλουν να παράγουν την προπαγάνδα τους ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας, εναντίον του κράτους της Μοζαμβίκης, αφαιρούν αυτά τα διακριτικά και κάνουν βίντεο για να προωθήσουν μια εικόνα φρικαλεότητας από εκείνους που υπερασπίζονται τον λαό», είπε.


Ευθυγραμμισμένοι με το ISIS, οι αντάρτες έχουν πραγματοποιήσει ολοένα και πιο περίπλοκες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, κατακλύζοντας μεγάλα τμήματα της Mocimba de Praia, ενός στρατηγικού λιμένα βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Pemba. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επιθέσεις, οι κυβερνητικές δυνάμεις αγωνίστηκαν για την πλήρη ανάκτηση του εδάφους.

Οι αντάρτες κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις δικές τους βίαιες καταχρήσεις - συμπεριλαμβανομένων των αποκεφαλισμών, των λεηλασιών και της αδιάκριτης θανάτωσης αμάχων.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε αυτές τις φερόμενες καταχρήσεις την Τρίτη λέγοντας πως «Για άλλη μια φορά, η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιθετικότητας από τους τρομοκράτες, συγκεκριμένα στην επαρχία Cabo Delgado, όπου έχουν κάνει σκληρές, απάνθρωπες, φρικτές πράξεις εναντίον του λαού μας».

Αναλυτές σε τομείς ασφάλειας και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή φορούν μερικές φορές στρατιωτικές στολές της Μοζαμβίκης. Ωστόσο, οι άνδρες στο βίντεο μιλούν Πορτογαλικά, κάτι που είναι σύνηθες στη Μοζαμβίκη.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ