Oruc Reis: Πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Oruc Reis: Πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Facebook Twitter
Oruc Reis; Πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό
0

Άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε διεθνή ύδατα, πλέει ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis.

Το Oruc Reis, το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, έπλεε στο μέσον της περιοχής που έχει παρανόμως δεσμευθεί με την τουρκική Notam της 10ης Αυγούστου, περίπου 80 μίλια από το ανατολικότερο όριο του τομέα, που οριοθετείται από τις συντεταγμένες, οι οποίες ορίστηκαν από την παράνομη αγγελία του παράκτιου σταθμού της Αττάλειας.

Μαζί με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πλέουν και τα δύο βοηθητικά πλοία Ataman και Cengiz Han, συνοδευόμενα από τουρκικό στολίσκο περίπου 10 πολεμικών πλοίων.

Το τουρκικό ερευνητικό κινείται με ταχύτητα 4-5 κόμβους, με πορεία βορειοανατολική. Απέχει δε, περίπου 40 μίλια από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Κατά περιόδους τα σόναρ των ελληνικών πολεμικών καταγράφουν κάποιες εκπομπές, πιστεύουμε όμως το Oruc Reis δεν διεξάγει σεισμικές έρευνες» δήλωσε στο protothema, πηγή.

Oruc Reis: Πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Facebook Twitter
Η πορεία του Oruc Reis ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Υπενθυμίζεται ότι χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε για μία ακόμα φορά πορεία και εκινείτο βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Η παρουσία του δε, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων πυροδότησε ένταση στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την «επακούμβηση» τουρκικής φρεγάτας σε ελληνική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι χειρισμοί του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis προκάλεσε την Τετάρτη «επακούμβηση» με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Αντιθέτως, η ελληνική φρεγάτα παρέμεινε απολύτως αξιόπλοη και συμμετείχε, μάλιστα, στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας -Γαλλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παρουσίασε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του οπτικό υλικό που υποδεικνύει «λάθος» χειρισμούς από τον Τούρκο κυβερνήτη του σκάφους.

Σε animation που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ (00.39), φαίνεται πως ο κυβερνήτης του Kemal Reis επιχείρησε ελιγμό με αποτέλεσμα να βρεθεί μπροστά στη φρεγάτα Λήμνος. Το ελληνικό πλοίο αν και επιχείρησε να επιβραδύνει, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος γι'αυτό με συνέπεια την πρόσκρουση στο τουρκικό πολεμικό σκάφος, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα/ΣΚΑΙ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ