Απεργία την Πρωτομαγιά

Στις κάλπες η Πολωνία σήμερα, εν μέσω κορωνοϊού- Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Στις κάλπες η Πολωνία σήμερα, εν μέσω κορωνοϊού- Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών Facebook Twitter
EPA
0

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες της Πολωνίας καλούνται σήμερα στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αρχικά η εκλογική αναμέτρηση είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, αλλά μετατέθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Ο Αντρέι Ντούντα διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, ενώ άλλοι 10 υποψήφιοι συμμετέχουν στη διαδικασία. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο 48χρονος αναμένεται να τεθεί αντιμέτωπος με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρσασκόφσκι στον δεύτερο γύρο των εκλογών (12 Ιουλίου).

Οι εκλογές είναι κρίσιμες για την εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση του PiS, που προώθησε μια σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας τις επικρίσεις των Ευρωπαίων, που έκαναν λόγο για υπονόμευση της Δημοκρατίας. Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τις ευλογίες του στον Ντούντα, ο οποίος αυτή την εβδομάδα έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο, μετά την έξαρση της πανδημίας.

Ο Ντούντα υποσχέθηκε στους Πολωνούς ότι θα υπερασπιστεί τα οικογενειακά επιδόματα και την αύξηση των συντάξεων, ενώ έπαιξε και το χαρτί της ρητορικής εναντίον των ομοφυλόφιλων, προσπαθώντας να αλιεύσει ψηφοφόρους από την ακροδεξιά. Ο δε Τρσασκόφσκι, που έκανε εκστρατεία με το σύνθημα «Φτάνει πια», υπόσχεται να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Για τις ανάγκες της εκλογικής αναμέτρησης εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα που συνδυάζει επιστολικές και συμβατικές ψήφους, για να αποφευχθούν οι μολύνσεις. Έως τώρα στην Πολωνία έχουν καταγραφεί 33.000 κρούσματα κορωνοϊού και περισσότεροι από 1.400 θάνατοι. Όμως το υπουργείο Υγείας έχει παραδεχθεί πως μπορεί να υπάρχουν ως και 1,6 εκατομμύρια αδιάγνωστες μολύνσεις στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ