Απεργία την Πρωτομαγιά

Κατηγορούν τον Μπολσονάρου ότι κρύβει τον απολογισμό του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βραζιλία

Κατηγορούν τον Μπολσονάρου ότι κρύβει τον απολογισμό του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βραζιλία Facebook Twitter
EPA
0

Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τη Βραζιλία, η κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου σταμάτησε να δημοσιεύει στο διαδίκτυο τον συνολικό απολογισμό των θανάτων και των κρουσμάτων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι προσπαθεί να αποκρύψει τον πραγματικό απολογισμό. Την Παρασκευή «κατέβηκε» η ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας στην οποία δημοσιεύονταν ο ημερήσιος, εβδομαδιαίος και μηνιαίος απολογισμός για τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα. Το Σάββατο, η ιστοσελίδα »ανέβηκε» ξανά, αλλά χωρίς να εμφανίζεται σε αυτή ο συνολικός απολογισμός, παρά μόνο τα κρούσματα και οι θάνατοι των τελευταίων 24 ωρών.

Οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «κάνει αόρατους» τους νεκρούς. «Η αυταρχική, αναίσθητη, απάνθρωπη και ανήθικη προσπάθεια να καταστούν αόρατοι οι νεκροί της Covid-19 δεν θα πετύχει», ανέφερε σε ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Υπηρεσιών Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου υπεραμύνθηκε αυτής της κίνησης υποστηρίζοντας ότι ο συνολικός απολογισμός δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα. Σύμμαχος του προέδρου, ο Κάρλος Γουίζαρντ, δήλωσε στην O Globo ότι κάποιες πολιτείες είχαν στείλει λανθασμένα στοιχεία στο υπουργείο Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπερέβαλαν στον απολογισμό.

Παράλληλα ο επιχειρηματίας, που αναμένεται να αναλάβει υψηλό πόστο στο υπουργείο Υγείας, είπε πως η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τα στοιχεία για να καταλήξει σε έναν «πιο ακριβή» απολογισμό. Πάντως, σε ερώτηση του AFP για το αν θα αναθεωρηθούν τα στοιχεία είπε «Δεν μας ενδιαφέρει να ξεθάψουμε τους νεκρούς. Δεν θέλουμε να αναθεωρήσουμε το παρελθόν, ανησυχούμε περισσότερο για το παρόν και το μέλλον».

«Από την οπτική της υγείας, είναι μια τραγωδία στην οποία είμαστε όλοι μάρτυρες (...) Η μη ενημέρωση σημαίνει ότι το κράτος είναι πιο επιβλαβές από τον ιό», αντέδρασε ο Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, πρώην υπουργός Υγείας που αποπέμφθηκε τον Απρίλιο επειδή διαφώνησε με τον Μπολσονάρου.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, στη Βραζιλία καταγράφηκαν άλλοι 904 θάνατοι από κορωνοϊό σε 24 ώρες. Σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το Σάββατο, εντοπίστηκαν 27.075 νέες περιπτώσεις μόλυνσης. Πλέον, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.930 και τα κρούσματα σε 672.846.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ, Reuters, AFP

 


Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ