Απεργία την Πρωτομαγιά

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λεσότο - Εμπλέκεται στη δολοφονία της πρώην συζύγου του

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λεσότο - Εμπλέκεται στη δολοφονία της πρώην συζύγου του Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο Τόμας Ταμπάνε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από το αξίωμα, γράφοντας τον πολυαναμενόμενο επίλογο σε μια πολύμηνη πολιτική κρίση, αφορμή για την οποία στάθηκε η δολοφονία της πρώην συζύγου του, το 2017.

«Αποφάσισα να σας ανακοινώσω αυτοπροσώπως ότι εγκαταλείπω το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λεσότο. Ήθελα να το ακούσετε από το στόμα εμού του ιδίου», είπε ο Ταμπάνε μιλώντας από την κατοικία του στους δημοσιογράφους. Να σημειωθεί ωστόσο ότι για άλλη μια φορά, ο Ταμπάνε δεν διευκρίνισε αν η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ.

Ο 80χρονος Ταμπάνε κυβερνά τον μικρό, ορεινό θύλακα εντός της Νότιας Αφρικής εδώ και τρία χρόνια. Η αστυνομία ωστόσο τον συνδέει με τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, το 2017, λίγες ημέρες προτού να αναλάβει το αξίωμα. Αν και πιεζόταν από το κόμμα του, το ABC, και τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αρνιόταν να αποχωρήσει και είχε δεσμευτεί μόνο αορίστως ότι θα παραιτηθεί «μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Σύμφωνα με το BBC ο Ταμπάνε άργησε να παραιτηθεί καθώς - κατά πάσα πιθανότητα - βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του επιδιώκοντας τη διακοπή των ερευνών με αντάλλαγμα την αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο. Εκπρόσωπος του κόμματος του Ταμπάνε ξεκαθάρισε ωστόσο πως το ABC δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη αμνηστία για τον παραιτηθέντα ηγέτη του. 

Όπως αναφέρει το BBC στο Λεσότο επικρατεί πολιτική αστάθεια εφέτος καθώς την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο Ταμπάνε απώλεσε τη δεδηλωμένη και το κοινοβούλιο πρότεινε να αναλάβει την πρωθυπουργία ο νυν υπουργός Οικονομικών Μοεκέτσι Ματζόρο. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται ότι θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 22 Μαΐου. Ο νέος πρωθυπουργός θα ορκιστεί μπροστά στον βασιλιά, στην πρωτεύουσα της χώρας. 

Ο Ταμπάνε και η δεύτερη σύζυγός του, η Μεσάια, 42 ετών, κατηγορούνται από τις δικαστικές Αρχές της χώρας για εμπλοκή στη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του, Λιπολέλο, 58 ετών. Οι δύο γυναίκες είχαν φτάσει μέχρι τα δικαστήρια, που δικαίωσαν τη Λιπολέλο, διεκδικώντας τον τίτλο της πρώτης κυρίας της χώρας, ενόψει της ορκωμοσίας του Ταμπάνε, τον Ιούνιο του 2017.

H Λιπολέλο δολοφονήθηκε από ενόπλους σε ηλικία 58 ετών. Το πτώμα της βρέθηκε σε έναν χωματόδρομο. Την εποχή εκείνη ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της. Ο Ταμπάνε φαίνεται ξεκίνησε να ζει μαζί με τη Μεσάια κάποια στιγμή κατά το διάστημα 2012 - 2017. 

Ο Ταμπάνε εμφανίστηκε σε δικαστήριο την Παρασκευή, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες. 

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ