Χωρίς υφαλοκρηπίδα παρουσιάζονται ελληνικά νησιά αλλά και η Κύπρος σε χάρτες που η Τουρκία έχει δώσει στη δημοσιότητα ως επίσημη θέση της.

 

Ειδικότερα, στους συγκεκριμένους χάρτες η Άγκυρα συνεχίζει να «παραβλέπει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα αγνοώντας το Καστελόριζο, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, φτάνοντας μέχρι εκεί προκειμένου να εφάπτεται με την υποτιθέμενη λιβυκή υφαλοκρηπίδα. Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά νησιά αλλά και η Κύπρος παρουσιάζονται δίχως υφαλοκρηπίδα.

 

 

 

«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

 

Σε άλλο χάρτη, αποτυπώνονται τα μίλια στα οποία τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα υποτίθεται πως τέμνονται με την Λιβύη.

 

 

 

Παράλληλα, σε αντίστοιχο χάρτη η Τουρκία αποτυπώνει την περιοχή που παρουσιάζει ως δική της, στην οποία και διατείνεται πως εντός του 2020 σκοπεύει να στείλει ερευνητικό πλοίο.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητοτάκη για την πρόσκληση του Χαφτάρ στην Αθήνα.