Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη» Facebook Twitter
Καθισμένος μπροστά σε ειδικούς χάρτες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε το σχέδιο της Τουρκίας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης
9

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT.

Σύμφωνα με το κυπριακό Sigma, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε, καθισμένος μπροστά σε ειδικούς χάρτες, τις προθέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει, κάτι που την έχει τρελάνει».

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη... Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

«Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία με τη Λιβύη»


Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη και γι'αυτό εφάρμοσε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, κάτι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. «Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε, καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε για άλλη μία φορά «σκάνδαλο» την απόφαση της Αθήνας για απέλαση του Λίβυη πρέσβη, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνές τίμημα για τα λάθος βήματα που κάνει. Ισχυρίστηκε, δε πως δήλωσε την ετοιμότητά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για νέους διαύλους διαλόγου και μια νέα αρχή με την Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει λάβει θετική απάντηση.

«Και μας χτυπούσαν μέχρι σήμερα και έπαιρναν ό,τι ήθελαν, αλλά από εδώ και πέρα θα σταματήσει να γίνεται αυτό. Πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για απειλές, στις οποίες όμως «η Τουρκία δεν τσίμπησε», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ε/κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε.

«Η έννοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει», ανέφερε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο.


Προανήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο, ενώ θα συνεχιστούν και οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM
Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Όμηροι: Τι έπεται με την αποκατάσταση μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Διεθνή / Ισραήλ: Τι ακολουθεί για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ομήρων μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Μετά από 737 ημέρες στη Γάζα, οι τελευταίοι 20 όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ. Το ταξίδι της αποκατάστασης αρχίζει, με νέα νοσοκομειακά προγράμματα, ψυχολογική υποστήριξη και μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της
LIFO NEWSROOM
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM