Το σεξιστικό βίντεο για τα κινητά τηλέφωνα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία

Το σεξιστικό βίντεο για τα κινητά τηλέφωνα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία Facebook Twitter
4

Βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter από την κορυφαία θρησκευτική αρχή της Τουρκίας για να προειδοποιήσει τον εθισμό των κινητών τηλεφώνων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κατηγορείται για σεξισμό, αναθερμαίνοντας τη συζήτηση για την ισότητα των φύλων.

Το βίντεο από το όργανο της Προεδρίας για τα θρησκευτικά θέματα (Diyanet), που κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου, δείχνει μια γυναίκα που σερβίρει τσάι στον σύζυγό της, ο οποίος κοιτάζει το κινητό του τηλέφωνο χωρίς να την προσέχει. Έπειτα του φέρνει επίσης δύο κομμάτια κέικ και εκείνος εξακολουθεί να αγνοεί την παρουσία της. Αφού κάθισε σε έναν καναπέ δίπλα στον σύζυγό της, η γυναίκα παίρνει το κινητό της και του γράφει: «Μακάρι να έδινες περισσότερη προσοχή στη σύζυγό σου!». Στη συνέχεια ο άντρας σηκώνεται και κάθεται δίπλα της και μοιράζεται μαζί της το κέικ.

Το βίντεο προκάλεσε οργή στα social media σχετικά με την απεικόνιση του ρόλου των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στη θέση 130 από τις 149 χώρες στην Έκθεση για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

«Η γυναίκα φέρνει το τσάι, η γυναίκα φέρνει το κέικ, πότε θα τελειώνουμε με αυτά τα στερεότυπα μοντέλα;" Ειδικά σε αυτή την εποχή ... Έχουμε 2019», σχολίασε η δημοσιογράφος Menekse Tokyay. «Κατά την άποψή μου, το πιο άσχημο εδώ εδώ δεν είναι μόνο ότι ο άνθρωπος κοιτά συνεχώς το τηλέφωνό του, αλλά και ότι έχει τη γυναίκα να τον υπηρετεί συνεχώς», αναφέρει άλλο σχόλιο.

Η βραβευμένη με Booker Τουρκάλα συγγραφέας Elif Shafak, κάλεσε με παρέμβασή της τις γυναίκες να απορρίψουν το μήνυμα και είπε πως «οι γυναίκες δεν είναι οικιακές σκλάβες». Φεμινιστική οργάνωση άλλαξε το μήνυμα του βίντεο και έγραψε «Μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας. Να πάτε να βάλετε μόνοι σας τσάι». 

Ωστόσο οι συντηρητικοί κύκλοι και το περιβάλλον του Ερντογάν υπερασπίστηκαν το βίντεο καθώς θεωρούν ότι προάγει την παραδοσιακή οικογένεια. Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Hilal Kaplan επιτέθηκε στους επικριτές του βίντεο, λέγοντας ότι ο φεμινισμός δεν πρέπει να υποβιβάζει τις γυναίκες που επέλεξαν να είναι παραδοσιακές νοικοκυρές.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Το σεξιστικό βίντεο για τα κινητά τηλέφωνα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία Πηγή: www.lifo.grΕνώ το φακιόλι με την μαντήλα και η κουρτίνα που 'χει για φόρεμα είναι ΟΚ;Δεν είμαι υπέρ του ξεβρακώματος (η κάθε μία ας ντυθει όπως γουστάρει) αλλά αυτό και αν είναι σεξισμός.