«Έξαλλος» Γάλλος σεφ που του αφαίρεσαν αστέρι Michelin - Μήνυση με αφορμή ένα σουφλέ

«Έξαλλος» Γάλλος σεφ που του αφαίρεσαν αστέρι Michelin - Μήνυση με αφορμή ένα σουφλέ Facebook Twitter
EPA
1

Ο βραβευμένος σεφ Marc Veyrat ανακοίνωσε πως θα υποβάλει μήνυση σε βάρος του οδηγού Michelin, από τον οποίο είχε βραβευτεί στο παρελθόν με τρία αστέρια. 

Ο Veyrat κινήθηκε νομικά εναντίον του οδηγού, αφού ελεγκτές της Michelin αφαίρεσαν το τρίτο αστέρι από την καταχώρηση του εστιατορίου του στον κατάλογο, εξ αιτίας της διαφωνίας με τον σεφ για το τυρί που χρησιμοποίησε σε ένα σουφλέ. «Προσέβαλαν την τιμή μου, είδα την ομάδα μου δακρυσμένη (...) με κάλεσαν ένα απόγευμα χωρίς προειδοποίηση, χωρίς καμία γραπτή ειδοποίηση - χωρίς τίποτα - και μου είπαν "τελείωσε"», δήλωσε ο Βεϊράτ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Inter. 

Το εστιατόριο του Veyrat "La Maison des Bois", που βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις, υποβαθμίστηκε τον Ιανουάριο σε ρεστοράν δύο αστεριών Michelin, έναν χρόνο μετά την βράβευσή του με τρία αστέρια που αποτελεί και την κορυφαία διάκριση του είδους. Όπως λέει ο Veyrat η εξέλιξη αυτή τον βύθισε σε κατάθλιψη και στη συνέχεια απαίτησε, μάταια, να αφαιρεθεί εντελώς η επιχείρησή του από τον χαρακτηριστικό, κόκκινο οδηγό. 

«Έξαλλος» Γάλλος σεφ που του αφαίρεσαν αστέρι Michelin - Μήνυση με αφορμή ένα σουφλέ Facebook Twitter
EPA

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η υποβάθμιση οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ελεγκτής της Michelin θεώρησε - εσφαλμένα - πως ο σεφ χρησιμοποίησε αγγλικό τυρί τσένταρ σε ένα σουφλέ τυριών, αντί για τις γαλλικές εναλλακτικές των reblochon, beaufort και tomme. «Έβαλα σαφράν και ο κύριος που ήρθε νόμιζε ότι είναι τσένταρ επειδή ήταν κίτρινου χρώματος. Το λέτε εσείς αυτό γνώση; Είναι τρελό!», δήλωσε ο Veyrat. 

Ο συνήγορός του σεφ, Emmanuel Ravanas, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως ο πελάτης του ελπίζει σε δικαστική απόφαση, που θα υποχρεώνει τον οδηγό Michelin να παραδώσει τα σχετικά έγγραφα, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς λόγοι για την αφαίρεση του τρίτου αστεριού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου στη Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού.

«Για δεκαετίες, ο Marc Veyrat ήταν συνηθισμένος να βαθμολογείται, να αξιολογείται και να συγκρίνεται για τη μαγειρική του και γνωρίζει πολύ καλά πως δεν κρατάς ένα αστέρι για όλη σου τη ζωή. Τα αποδέχεται όλα, αρκεί η κριτική προς αυτόν να είναι ακριβής», δήλωσε ο Ravanas.

Ο 69χρονος Veyrat είναι φημισμένος για τη μαγειρική του με βότανα, συμπεριλαμβάνοντας στις συνταγές του ακόμα και άγρια βότανα που φυτρώνουν κοντά στα εστιατόριά του. Αν όμως ισχύουν τα όσα λέει,  το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση το προκάλεσε λίγο σαφράν. Ο ίδιος εκτιμά πως, αυτή την εποχή, μία νέα γενιά συντακτών του οδηγού Michelin, προσπαθεί να γίνει διάσημη με το να επιτίθενται στους πυλώνες της γαλλικής κουζίνας. Από την πλευρά του, ο οδηγός Michelin τονίζει ότι «κατανοεί την απογοήτευση του Veyrat, του οποίου το ταλέντο δεν αμφισβητεί κανείς», χαρακτηρίζοντας ωστόσο «παράλογα επίμονους» τους ισχυρισμούς του σεφ στο πλαίσιο της διαμάχης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια