Ινδονησία: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους ξανά για τον ποινικό κώδικα - «Απειλεί τις ατομικές ελευθερίες»

Ινδονησία: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους ξανά για τον ποινικό κώδικα - «Απειλεί τις ατομικές ελευθερίες» Facebook Twitter
0

Στους δρόμους της Ινδονησίας για δεύτερη ημέρα συρρέουν χιλιάδες φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν κατά της προτεινόμενης αναθεώρησης του ποινικού κώδικα της χώρας, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους απειλεί τις ατομικές ελευθερίες.

Το κοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένο να ψηφίσει για τις μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα σήμερα, όμως αποφάσισε να αναστείλει την ψηφοφορία του νομοσχεδίου έπειτα από αίτημα του προέδρου Τζόκο Ουιντόντο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα 14 άρθρα του νομοσχεδίου χρειάζεται να εξεταστούν περαιτέρω προτού αυτό πάει για ψήφιση στο νέο κοινοβούλιο, η θητεία του οποίου ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα εναντίον του νομοσχεδίου, στη διάρκεια των οποίων φοιτητές έριξαν την πύλη του κοινοβουλίου στη Τζακάρτα, όμως εμποδίστηκαν από την αστυνομία προτού προλάβουν να εισέλθουν στο κτίριο.

 

Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι έχει στόχο να φιμώσει την ελευθερία του λόγου και κάνει διακρίσεις εις βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όμως ισλαμιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της μεγαλύτερης μουσουλμανικής ένωσης της Ινδονησίας, της Ναχντλατούλ Ουλάμα, επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αντικατοπτρίζουν «τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ινδονησιακού κράτους».

Βάσει του νομοσχεδίου οι συναινετικές σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου τιμωρούνται με έως και δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ ένα ζευγάρι που συζεί χωρίς να έχει παντρευτεί κινδυνεύει με έως και έξι μήνες φυλάκιση. Η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της Ινδονησίας, ο οποίος δεν έχει επικαιροποιηθεί από τότε που πρωτοσυντάχθηκε την περίοδο της αποικιοκρατίας των Ολλανδών, περιλαμβάνει επίσης ποινές για την προσβολή της αξιοπρέπειας του προέδρου, φυλάκιση τεσσάρων ετών για αμβλώσεις που γίνονται χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος ή βιασμός, αλλά και ποινές για άσκηση μαύρης μαγείας.

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου ώθησαν την Αυστραλία να αναθεωρήσει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Ινδονησία, προειδοποιώντας τους πολίτες της για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εφόσον επιδοθούν σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου, στην περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο.

Στο Μπαλί, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ινδουιστές και είναι ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός της Ινδονησίας, ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Αυστραλών, μια εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο την Παρασκευή, «Απαγόρευση του σεξ στο Μπαλί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM