Τεράστια ειρηνική διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ - 1,7 εκατ. άνθρωποι στους δρόμους

Τεράστια ειρηνική διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ - 1,7 εκατ. άνθρωποι στους δρόμους Facebook Twitter
0

Μία μεγαλειώδης διαμαρτυρία 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων (σύμφωνα με τους διοργανωτές) έγινε την Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ παρά τις απαγορεύσεις των αρχών και τις σοβαρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου για επέμβαση.

Το νούμερο που έδωσαν οι διοργανωτές αντιστοιχεί στο 1/4 του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ. H αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό πάνω από 10 φορές μικρότερο καθώς μετράει μόνο αυτούς που συμμετείχαν σε μία διαδήλωση για την οποία είχε δοθεί άδεια.  

Τεράστια ειρηνική διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ - 1,7 εκατ. άνθρωποι στους δρόμους Facebook Twitter

Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες το απόγευμα το Βικτόρια Παρκ και τους γύρω δρόμους, όταν έπεσε καταρρακτώδης βροχή μετατρέποντας το πάρκο σε μια θάλασσα με ομπρέλες. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές προχώρησαν στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής της περιφέρειας περικυκλώνοντας την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Ένα πλήθος συνέχισε ύστερα δυτικότερα στο Αντμάιραλτι, όπου η αστυνομία είχε απαγορεύσει την πορεία καθώς είχε δώσει άδεια στο Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μόνο για συγκέντρωση στο πάρκο με αποτέλεσμα οι «παραβάτες» να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπη με την κατηγορία για παράνομη συνάθροιση, η οποία μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

 
«Σταθείτε με το Χονγκ Κονγκ», «ανακτήστε το Χονγκ Κονγκ», «η επανάσταση της εποχής μας» φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές. Το βράδυ απέκλεισαν έναν δρόμο έξι λωρίδων έξω από το αρχηγείο εξαπολύοντας φραστικά πυρά κατά της αστυνομίας. «Επιστρέψτε το μάτι» φώναξαν επίσης αναφερόμενοι στον πρόσφατο τραυματισμό μιας γυναίκας σε επεισόδια.

Τόσο η έδρα της κυβέρνησης όσο και το αρχηγείο της αστυνομίας περιφρουρούνταν από γιγαντιαία οδοφράγματα και αύρες με νερό. «Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν τόσο άσχημος, ακόμη και εν μέσω των απειλών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού οι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ δεν υποχωρούν » δήλωσε ο 21χρονος φοιτητής Γουνγκ ο οποίος σημείωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα είναι μεγαλύτερες όσο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.

«Το Χονγκ Κονγκ πεθαίνει»

«Η κοινωνία μας δεν έχει δικαιοσύνη και μέλλον. Κάνουμε απλώς μια τελευταία προσπάθεια να κάνουμε κάτι μέσα στην απογοήτευση μας», δήλωσε ένας 30χρονος δάσκαλος. «Το Χονγκ Κονγκ πεθαίνει ούτως ή άλλως, αγωνιζόμαστε μόνο για την τελευταία μας αναπνοή» τόνισε ο ίδιος.

Πρόκειται για τη μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουνίου οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ενώ πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο για «ορμή» του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας και της δημόσιας στήριξής του.


Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κίνας ότι εάν προχωρήσει σε σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, κατά τρόπο παρόμοιο με τα γεγονότα της Πλατείας Τιενανμέν, οι πιθανότητες σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο θα εκμηδενιστούν.

«Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε συμφωνία αν ασκήσουν βία (...) αν υπάρξει νέα Τιενανμέν», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά ζήτησε από την καναδική κυβέρνηση να «πάψει άμεσα να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης της καναδικής διπλωματίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαδηλώσεις στην πόλη, άλλοτε βρετανική αποικία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ