Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, ο Ρικάρντο Ρουσελιό, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης  την επικείμενη παραίτησή του, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Oι διαδηλώσεις αφορούν τις αποκαλύψεις για μηνύματα που έστελνε ιδιωτικά με τα οποία καταφερόταν με μειωτικούς όρους εναντίον των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των θυμάτων του τυφώνα Μαρία, αλλά και για τις κατηγορίες περί διαφθοράς που τον βαρύνουν.

 

«Αφού άκουσα τις κατηγορίες και συζήτησα με την οικογένειά μου (...) πήρα την ακόλουθη απόφαση: αύριο, θα ανακοινώσω ότι θα παραιτηθώ από το αξίωμα του κυβερνήτη, απόφαση με ισχύ από την Παρασκευή 2α Αυγούστου στις 17:00», ανέφερε ο Ρουσελιό σε βίντεο που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

 

Ο απερχόμενος κυβερνήτης ανέφερε ότι η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της αμερικανικής περιοχής Ουάντα Βάσκες θα τον διαδεχθεί στο αξίωμα.

 

Ο Ρουσελιό ανακοίνωσε την παραίτησή του τρεις ημέρες αφού απέτυχε να κατευνάσει τις επικρίσεις σε βάρος του δεσμευόμενος ότι δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του στο αξίωμα το 2020 και ότι θα αποχωρούσε από την ηγεσία του κόμματός του, εν μέσω ολοένα μαζικότερων κινητοποιήσεων.