Η εταιρεία που κατήργησε την εργασία τις Τετάρτες

Η εταιρεία που κατήργησε την εργασία τις Τετάρτες Facebook Twitter
1

Την Τετάρτη, ενώ οι περισσότεροι από τους φίλους της δουλεύουν, η Tiffany Schrauwen βρίσκεται στο γήπεδο τένις και κάνει προπόνηση. Για σχεδόν ένα χρόνο, το πρακτορείο ψηφιακής μάρκετινγκ Versa  όπου εργάζεται, αποφάσισε πως τις Τετάρτες, δεν θα δουλεύει κανείς

Η επιχείρηση με έδρα στη Αυστραλία, ζητά από το προσωπικό να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και η αμοιβή που δίνει είναι για πέντε.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πάνε στο γραφείο τις Δευτέρες και τις Τρίτες, διακόπτουν στα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια επιστρέφουν για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις για τις Τετάρτες, ωστόσο, εάν ένας πελάτης έχει επείγουσα εργασία που χρειάζεται να γίνει, οι εργαζόμενοι θα επικοινωνήσουν μαζί του.

Όταν η Schrauwen ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το σχέδιο, ήταν ενθουσιασμένη και μετά επιφυλακτική καθώς ανησυχούσε για το πώς θα λειτουργούσε.

Ως διευθύντρια, είχε την βασική επαφή με το προσωπικό και τους πελάτες της και φέρει το κύριο βάρος για τυχόν χαμένες προθεσμίες και πολλές άλλες υποθέσεις.

Αλλά το προσωπικό της Versa αναδιοργάνωσε τα πρότυπα εργασίας για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Πλέον φροντίζει για την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών πριν το διάλειμμα στα μέσα της εβδομάδας και χάνει λιγότερο χρόνο σε φλυαρία την ώρα του γραφείου ή σε συναντήσεις που πλατειάζουν.

Η πολιτική τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο. Από τότε, τα έσοδα στην αυστραλιανή εταιρεία αυξήθηκαν κατά 46% και τα κέρδη σχεδόν τριπλασιάστηκαν, λέει η διευθύνων σύμβουλος Kath Blackham. Η Blackham ήταν επιφυλακτική στο να πιστέψει την επιτυχία της τετραήμερης εβδομάδας στο σύνολο της απόδοσης.

Όταν εφάρμοσε το καινοτόμο διάλειμμα της Τετάρτης είχε εξηγήσει πως αν αυτό αποτύγχανε, το πενθήμερο θα επέστρεφε.

Ένα διάλειμμα στο μέσο της εβδομάδας επιτρέπει στο προσωπικό να πηγαίνει στο γυμναστήριο, να ασχολείται με δουλειές στο σπίτι, να φροντίζει τα παιδιά, ή απλά να παρακολουθεί τηλεόραση και να απολαμβάνει τα χόμπι του. 

Οι μέρες που το προσωπικό κατέβαζε ταχύτητα είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται και έτσι η εταιρεία έβλεπε την υψηλή απόδοση που συνήθως έχουν εργαζόμενοι τις Δευτέρες, δύο φορές την εβδομάδα.

Ο καθηγητής Jarrod Haar δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι η αργία της Τετάρτης έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη για την Versa. Ως καθηγητής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, έχει εξακριβώσει πόσο αποτελεσματικό είναι το μοτίβο αυτό.

Η Haar γνωρίζει επίσης την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Νέας Ζηλανδίας, Perpetual Guardian, η οποία έκανε πέρυσι δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα χωρίς απώλειες στην παραγωγικότητα. 

Η μειωμένη εργασία κάθε εβδομάδα δεν είναι κάτι τόσο σπάνιο. Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο επανεξετάζουν ξανά τον τρόπο δομής των εβδομάδων εργασίας. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τετραήμερη εβδομάδα, με το Κογκρέσο των Εμπορικών Συνδικάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Forsa στην Ιρλανδία, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα, να εξετάζουν την ιδέα, σε διαφορετικά επίπεδα. Οι σουηδικές περιφέρειες έχουν επίσης δοκιμάσει μικρότερες ημέρες ή εβδομάδες και ακόμη η αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού Shake Shack, τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών.

Ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί όλα αυτά τα μοτίβα επιτυχημένα. Ένα πείραμα εργασίας έξι ωρών σε κρατικά νοσοκομεία στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας διαπίστωσε ότι, ενώ τα ημερήσια παραγωγικά ποσοστά βελτιώθηκαν, το κόστος προσωπικού αυξήθηκε σημαντικά, καθώς χρειάστηκε να προσληφθούν περισσότεροι άνθρωποι για να καλύψουν τα κενά.

Ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα στις ΗΠΑ χρειάστηκε να επιστρέψουν σε πέντε εργάσιμες μέρες καθώς η τετραήμερη εργασία έκανε την εταιρεία λιγότερο ανταγωνιστική και το προσωπικό πιο αγχωμένο.

Το βασικό για κάθε εταιρεία που θέλει να πειραματιστεί, είναι να εξετάσει πιο είναι το καταλληλότερο πλάνο εργασίας, συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ωραία και ρομαντικά αυτά αλλά αναλόγως το πλάνο της δουλειάς και γενικά τι δουλειά είναι αυτή. Σε δουλειές γραφείου υπο προϋποθέσεις γίνεται όπως το "πρακτορείο ψηφιακού μάρκεντιγκ" (κάναν το χόμπυ τους επάγγελμα δηλαδή και είναι και άνετη δουλειά). Στην Ελλάδα νομίζω μόνο η skroutz.gr εφαρμόζει κάτι με 4ήμερη εργασία (το καλοκαίρι λόγω καιρού). Κατά τα άλλα για να έχουμε κάνα ρεπό έτσι μεσοβδόμαδα γίνεται μόνο αν πέσει καμιά αργία σε εργάσιμη ημέρα όπως αύριο η Πρωτομαγιά. Καλή ξεκούραση αύριο (όχι όλοι βέβαια).