Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος να προστατεύσει τους διπλωμάτες στη Βενεζουέλα

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος να προστατεύσει τους διπλωμάτες στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
EPA
0

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να προστατεύσουν το αμερικανικό προσωπικό και τις διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βενεζουέλα, εφόσον χρειασθεί.

Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ που είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική.

«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το αμερικανικό προσωπικό και τις διπλωματικές εγκαταστάσεις, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ.

Ο ναύαρχος Φόλερ δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Άρση κυρώσεων

Παράλληλα γνωστοποιήθηκε χθες πως η Ουάσινγκτον εξετάζει να άρει τις κυρώσεις εις βάρος ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας αν αυτοί αναγνωρίσουν τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

Τι δήλωση αυτή έκανε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.


«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την άρση κυρώσεων ενάντια σε κάθε υψηλόβαθμο αξιωματικό του βενεζουελανό στρατό που υποστηρίζει τη δημοκρατία, και αναγνωρίζει την συνταγματικά εγκαθιδρυμένη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Αν όχι, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κύκλωμα θα κλείσει ολοκληρωτικά», είπε ο Μπόλτον με tweet του.

Εκτός από έναν στρατηγό, που ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, η πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας συνεχίζει να αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.

Παράλληλα σήμερα, η βενεζουελανή αντιπολίτευση αποκάλυψε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει την συνέχιση της χρηματοδότησής της με το άνοιγμα ενός αμερικανικού ταμείου για να συγκεντρώνει τα έσοδα από την αγοραπωλησία πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέαλας PdVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο.

Το αμερικανικό ταμείο που ίδρυσε η αντιπολίτευση, θα λαμβάνει τα έσοδα από την Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM