Νυχτερίδες στην κατάψυξη; Ναι, αν είναι να σωθούν!

1

Στη Λευκορωσία εδώ και λίγο καιρό υπάρχει ένα μοναδικό χειμερινό καταφύγιο για νυχτερίδες που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, αλλά αυτό -με την κλιματική αλλαγή- δεν είναι πάντα εφικτό. 

Το γεγονός προβλημάτιζε τους ζωολόγους της χώρας και με επικεφαλής τον ειδικό στις νυχτερίδες Αlyaksei Shpak η λύση βρέθηκε στους οικιακούς καταψύκτες.

Εκεί, ενήλικες νυχτερίδες και τα μικρά τους, κρεμασμένα στη γνώριμη ανάποδη στάση τους, αλλά μέσα σε ειδικά κουκούλια μπορούν να συνεχίσουν τον χειμωνιάτικο ύπνο τους, χωρίς διακοπή. 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τη ζωή των νυχτερίδων, αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα που ταράζει τα μικρόσωμα θηλαστικά: αυτές οι απότομες διακοπές της νάρκης μπορούν να τους στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή τους, οπότε οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν ό,τι πιο κοντινό στο φυσικό τους περιβάλλον για να τις κρατήσουν ασφαλείς και κυρίως ζωντανές. 

«Μπορεί να φαίνεται τρελό ή αστείο, αλλά αυτός ο τρόπος είναι σωτήριος», λέει ο ειδικός, ο οποίος δεν συνιστά σε κανέναν να δοκιμάσει κάτι τέτοιο στο σπίτι του. 

Για την ιστορία, οι νυχτερίδες που εντοπίζονται από τους επιστήμονες άυπνες και υποσιτισμένες, ταϊζονται με σήριγγα και μετά τις βάζουν για... ύπνο, μέχρι την άνοιξη. Μέχρι τότε, οι ειδικοί παρακολουθούν τις φυσικές λειτουργίες τους και φροντίζουν για τις ανάγκες τους, αν υπάρξουν. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια