Caetano Veloso: «Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα μου»

Caetano Veloso: «Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα μου» Facebook Twitter
Το νέο μας πολιτικό φαινόμενο με την ονομασία Ζαΐρ Μπολσονάρο (στη φωτό) είναι ένας πρώην λοχαγός του στρατού που θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά θυμίζει πιο έντονα τον ισχυρό άντρα των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
3

«Η Βραζιλία δεν είναι για τους αρχάριους», συνήθιζε να λέει ο Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ. O κύριος Ζομπίμ, που μεταξύ τόσων πολλών άλλων, έγραψε και το «The Girl From Ipanema» και είναι ίσως αυτός που πρέπει να ευγνωμονούμε περισσότερο από κάθε άλλον για το γεγονός ότι οι φίλοι της μουσικής παγκοσμίως δεν κατατάσσουν την Βραζιλιάνικη Ποπ στα στενά και εξωτικά πλαίσια αυτού που αποκαλείται «world» (ή «έθνικ») μουσική. Όταν μετέφερα κάποτε την ατάκα αυτή του μαέστρου σ' έναν Αμερικανό φίλο, εκείνος μου αποκρίθηκε: «Καμιά χώρα δεν είναι». Έχει ένα δίκιο ο φίλος μου. Ενδεχομένως, η Βραζιλία ίσως και να μην είναι τόσο ξεχωριστή τελικά.

Αυτήν την ώρα, η χώρα μου αποδεικνύει ότι είναι κι εκείνη ένα έθνος ανάμεσα σε άλλα. Όπως και άλλες χώρες ανά τον πλανήτη, η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια άμεση απειλή από την άκρα δεξιά με τη μορφή ενός καταιγιστικού λαϊκίστικου συντηρητισμού. Το νέο μας πολιτικό φαινόμενο με την ονομασία Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι ένας πρώην λοχαγός του στρατού που θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά θυμίζει πιο έντονα τον ισχυρό άντρα των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ο Μπολσονάρο υποστηρίζει την οπλοκατοχή χωρίς περιορισμούς, προϋποθέτει ανεξαιρέτως ότι όταν ένας αστυνομικός σκοτώνει έναν «ύποπτο» βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα και δηλώνει ότι ένας νεκρός γιος είναι προτιμότερος από έναν γκέι.

Μπορούμε δυστυχώς να προβλέψουμε με αρκετή ασφάλεια ότι την επικράτηση του Μπολσονάρο θα ακολουθήσει κύμα φόβου και μίσους. Ήδη έχουμε δει αίμα να τρέχει. Στις 7 Οκτωβρίου, ένας οπαδός του Μπολσονάρο μαχαίρωσε θανάσιμα στην Μπαΐα, τον φίλο μου Μόα ντε Κατεντέ, μουσικό και μάστερ της καποέιρα. Ο θάνατός του άφησε την πόλη του Σαλβαντόρ σε κατάσταση σοκ, πένθους και αγανάκτησης...

...Πολλοί καλλιτέχνες, μουσικοί, κινηματογραφιστές και στοχαστές έχουν εσχάτως βρεθεί σ΄ ένα περιβάλλον όπου οι πάσης φύσεως αντιδραστικοί δημαγωγοί – μέσω άρθρων, βιβλίων, ιστοσελίδων και αναρτήσεων – δυσφημούν κάθε απόπειρα περιορισμού των ανισοτήτων, συνδέοντας ύπουλα προοδευτικές κοινωνικά πολιτικές με έναν εφιάλτη τύπου Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων υπονομεύουν τα θρησκευτικά και ηθικά μας ιδεώδη ή απλά τραμπουκίζοντας ανθρώπους μέσω της συστηματικής χρήσης μειωτικού και υβριστικού λόγου. Η ανέλιξη του Μπολσονάρο ως μυθικής σχεδόν φιγούρας εκπληρώνει τις προσδοκίες τέτοιου τύπου επιθέσεων. Δεν πρόκειται για ανταλλαγή επιχειρημάτων: Αυτοί που δεν πιστεύουν στην δημοκρατία, ενεργούν με ύπουλους τρόπους.

Τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα έδειξαν μια τάση υποτίμησης των κινδύνων (και ουσιαστικά ενίσχυσης του Μπολσονάρο) με το να περιγράφουν την κατάσταση ως μια σύγκρουση μεταξύ άκρων: το Κόμμα των Εργατών που μας θα μας οδηγήσει σε καθεστώς κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού εναντίον του Μπολσονάρο που θα αγωνιστεί ενάντια στη διαφθορά και θα ηρεμήσει τις αγορές. Πολλοί εκπρόσωποι του τύπου εσκεμμένα αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο «Λούλα» ντα Σίλβα αν μη τι άλλο σεβάστηκε απολύτως τους δημοκρατικούς κανόνες ενώ ο Μπολσονάρο έχει κατ΄ επανάληψη υπερασπιστεί τη στρατιωτική δικτατορία. Τον Αύγουστο του 2016 μάλιστα, καθώς ψήφιζε υπέρ της παραπομπής της Ντίλμα Ρούσεφ, αφιέρωσε την ενέργειά του αυτή στον Κάρλος Αλμπέρτο Μπριλάντε Ούστρα, τον περιβόητο διοικητή κέντρου βασανιστηρίων στη δεκαετία του '70.

 

Caetano Veloso: «Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα μου» Facebook Twitter
O Καετάνο Βελόζο λίγο καιρό πριν συλληφθεί και φυλακιστεί από την στρατιωτική δικτατορία τον Σεπτέμβρη του 1969.

Ως δημόσιο πρόσωπο στη χώρα μου, έχω καθήκον να μιλήσω. Είμαι ηλικιωμένος πια, αλλά ήμουν νέος στη δεκαετία του '60 και του '70 και δεν ξεχνώ ότι η χούντα έστειλε στη φυλακή πλήθος καλλιτεχνών και διανοούμενων, ανάμεσα σ' αυτούς και μένα, παρέα με τον φίλο και συνεργάτη μου Ζιλμπέρτο Ζιλ.

Μας είχαν βάλει, τον Ζιλμπέρτο κι εμένα, σ' ένα βρωμερό κελί για μια εβδομάδα. Κατόπιν, χωρίς καμιά εξήγηση, μας μετέφεραν σε στρατιωτική φυλακή όπου κρατηθήκαμε για δύο μήνες. Μετά απ' αυτό, τέσσερις μήνες κατ' οίκον περιορισμό και τελικά, εξορία, που κράτησε δύο χρόνια. Μαζί με μας είχαν φυλακιστεί και άλλοι φοιτητές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι. Όπως κι εμείς, δεν βασανίστηκαν. Όπως κι εμείς όμως, άκουγαν τις νύχτες τις κραυγές αυτών που υπέφεραν άγρια βασανιστήρια και ήταν είτε πολιτικοί κρατούμενοι συνδεδεμένοι από το καθεστώς με ένοπλες αντιστασιακές ομάδες είτε νεαροί φτωχοδιάβολοι που είχαν συλληφθεί για μικροκλοπές και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτές οι κραυγές δεν εγκατέλειψαν ποτέ το μυαλό μου.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις του Μπολσονάρο δεν είναι παρά επιδεικτική πόζα. Πράγματι, ακούγεται σαν πολλούς «καθημερινούς» τύπους Βραζιλιάνου άντδα, εκφράζοντας ανοιχτά την επιφανειακή ωμότητα και την κτηνώδη αντίληψη που εκείνοι ντρέπονται να εκφράσουν δημόσια. Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο αριθμός γυναικών ψηφοφόρων του είναι σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο των ανδρών. Και για να κυβερνήσει την Βραζιλία, θα τεθεί αντιμέτωπος με το Κογκρέσο και με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αλλά και με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία της χώρας δηλώνει πιστή στο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

Caetano Veloso: «Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα μου» Facebook Twitter
Ο Καετάνο Βελόζο σήμερα: "Εξαναγκάστηκα να φύγω στην εξορία κάποτε. Δεν πρόκειται να ξανασυμβεί"
 

Παρέθεσα στην αρχή τη ρήση του Ζομπίμ για να προσδώσω μια κάποια ελαφρότητα στην σκοτεινή άποψή μου για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Ο μεγάλος συνθέτης μιλούσε ειρωνικά, εξέφρασε όμως μια αλήθεια που υπογραμμίζει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, μιας γιγαντιαίας χώρας του Νότιου ημισφαιρίου, μικτής φυλετικής σύνθεσης και της μοναδικής χώρας στην ήπειρο με επίσημη γλώσσα τα Πορτογαλικά. Αγαπώ την Βραζιλία και πιστεύω ότι μπορεί πάντα να προσφέρει νέα χρώματα στην παλέτα του παγκόσμιου πολιτισμού. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι την αγαπούν επίσης.

Πολλοί άνθρωποι εδώ λένε ότι θα μετακομίσουν στο εξωτερικό μετά την επικράτηση του λοχαγού. Ποτέ μου δεν ήθελα να ζήσω σε άλλη χώρα εκτός της Βραζιλίας. Και ούτε τώρα το θέλω. Εξαναγκάστηκα να φύγω στην εξορία κάποτε. Δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Θέλω η μουσική μου, η παρουσία μου εν γένει, να λειτουργήσουν ως μόνιμη αντίσταση σε όποια αντιδημοκρατικά εκτρώματα θα προκύψουν από μια κυβέρνηση Μπολσονάρο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Όσοι τον ψήφισαν είναι άξιοι των επιλογών τους...Πόσο μάλλον που δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι εξαπατήθηκαν, γιατί -αν μη τι άλλο και πράγμα σπάνιο στην πολιτική- ο ακροδεξιός υποψήφιος υπήρξε απόλυτα ειλικρινής. Το μεγάλο δράμα θα το βιώσει το 45% που δεν τον ψήφισε, όταν θα δει τα δικαιώματά του να καταπατώνται. Θα πρέπει όμως να αρχίσουν να αναρωτιόνται πως έγινε δυνατόν να διαδοθούν αυτές οι νοοτροπίες μέσα στη χώρα τους και ποιες είναι οι δικές τους ευθύνες που τις άφησαν να διαδοθούν λόγω μειωμένης επαγρύπνησης.
Μπορει να μας πει ο μουσικος γιατι οι αριστεροι Λουλα και Ντιλμα Ρουσεφ καναν φυλακη ;;; Αληθευει οτι μεγαλο κομματι της Βραζιλιας θεωρει την Αριστερα τελειως διεφθαρμενη ( δειτε οδικα - και αλλα - εργα ) ; Οσο η δηθεν προοδευτικη δημοσιογραφια αγνοει την αυτοκριτικη και προβαλλει μοναχα τα μειονεκτηματα των ακροδεξιων καραγκιοζηδων, τοσο θα ανεβαινει η ακροδεξια μπροστα σε μια παγκοσμιως ανυπαρκτη Αριστερα.Εβλεπα τυχαια πριν μια ωρα ενα βιντεο με τον Πουλικακο. Αναρωτιοταν που ειναι η Αριστερα στους πολεμους που γινονται τωρα στη Μεσανατολη και μας επηρεαζουν αμεσα, οταν - στα νιατα του - η Αριστερα ενδιαφεροταν για πολεμους - οπως αυτου στο Βιετναμ - που δεν ειχε αμεση σχεση με την Ελλαδα. Το ιδιο ισχυει παντου. Η Αριστερα ασχολειται με τα καραγκιοζιλικια περι fake news και μανιχε'ι'στικα, παρτικιουλαριστικα και κοντοφθαλμα κινηματα του στυλ me-too και αγνοει την αισχρη οικονομικη ανισοτητα σε ολο τον κοσμο, τα εγκληματα πολεμου, την πεινα. Οσο ειμαστε ετσι, τοσο θα ανεβαινει η απολυτοτητα, ο αυταρχισμος, ο ολοκληρωτισμος, τα μιση κι η διχονοια.Ας μας μιλησει λοιπον ο μουσικος/διανοουμενος για τα λαθη της Αριστερας. Αυτα πρεπει να διορθωσουμε οχι στα λογια αλλα στην πραξη. Πχ : Ποια η σχεση του ελληνικου και βραζιλιανικου μεταπολιτευτικου "σοσιαλισμου" με τη διαφθορα ; Ετσι για αρχη : Ειμαι ολος αυτια κυριε Βελοζο ! Για πες μας....
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, απλούστατα, μια όντως εξαιρετικά κακή επιλογή (οι διεφθαρμένοι Εργατικοί) μπορεί να είναι κατά πολύ καλύτερη από μια απίστευτα ολέθρια επιλογή...Και φυσικά, υπάρχει πάντα και ο πρώτος γύρος όπου συνήθως υπάρχουν επίσης από καλές έως στοιχειωδώς αξιοπρεπείς επιλογές (δεν γνωρίζω σε βάθος την βραζιλιάνικη πολιτική σκηνή, αλλά νομίζω ότι, για παράδειγμα, η Μαρίνα Σίλβα που προέρχεται από τον οικολογικό χώρο ανήκει στην τελευταία κατηγορία).