Απεργία την Πρωτομαγιά

Νορβηγία: Ελεύθερος θα αφεθεί Ρώσος που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία

Νορβηγία: Ελεύθερος θα αφεθεί Ρώσος που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία Facebook Twitter
EPA (φωτογραφία αρχείου)
0

Η δικαιοσύνη στη Νορβηγία αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο έναν Ρώσο, που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

Ο άνδρας, που αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως Μιχαήλ Μποκάρεφ και εργάζεται στο ρωσικό κοινοβούλιο, συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο του Όσλο αφότου συμμετείχε σε ένα σεμινάριο πληροφορικής που διοργανώθηκε στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Αυτόπτες μάρτυρες που θεώρησαν ύποπτη τη συμπεριφορά του απευθύνθηκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της Νορβηγίας, η οποία υποπτεύεται ότι ο άνδρας συγκέντρωσε πληροφορίες και δεδομένα μέσω του ασύρματου δικτύου του κοινοβουλίου.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «ψευδείς» και «παράλογες», ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου κάλεσε τον Νορβηγό πρεσβευτή στη Μόσχα για να του διαμαρτυρηθεί.

«Συμμετείχα και ηχογράφησα ομιλίες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Μποκάρεφ, όπως μετέδωσε στις αρχές του μήνα το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB. «Συμπεριφέρθηκα ακριβώς όπως έχω συμπεριφερθεί και σε προηγούμενα σεμινάρια», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, η νορβηγική δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι από την έρευνα δεν έχουν προκύψει επιπλέον στοιχεία, διέταξε την απελευθέρωσή του έπειτα από τέσσερις εβδομάδες κράτησης.

Αν και αρχικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Νορβηγίας (PST) εξέδωσαν αίτημα να ανασταλεί η απόφαση, και άρα ο Μποκάρεφ να παραμείνει υπό κράτηση, λίγο αργότερα το απέσυραν χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.

Η απελευθέρωση του 51χρονου ενδέχεται να στερήσει από το Όσλο τη δυνατότητα ανταλλαγής του με έναν Νορβηγό που κρατείται στη Ρωσία από τον Απρίλιο και κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία.

Ο Φρόντε Μπεργκ έχει παραδεχθεί ότι βοήθησε τις νορβηγικές υπηρεσίες μεταφέροντας επανειλημμένως έγγραφα, χωρίς ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, να γνωρίζει τι αφορούσαν αυτά.

Στη Νορβηγία κάποιοι αναλυτές θεωρούσαν τη σύλληψη του Μποκάρεφ ως πιθανό μέσο για την ανταλλαγή του με τον Μπεργκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ