Αγεφύρωτη παραμένει η ρήξη στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ονοματολογικό.

 

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ δήλωσε πριν από λίγο, σε διάγγελμά του, πως δεν πρόκειται να δεχτεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα την Τετάρτη.

 

Χαρακτηρίζοντας «ταπεινωτική» τη συμφωνία, ο Ιβανόφ υποστηρίζει πως οι όροι παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς της ΠΓΔΜ.

 

«Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται», είπε μεταξύ άλλων ο Ιβανόφ.

 

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία».

 

Ο Σκοπιανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Ζάεφ λίγο νωρίτερα, συνομιλώντας μαζί του μόλις για ενάμισι λεπτό.

 

Το πρακτορείο Makfax μετέδωσε πως ο Ιβανόφ αποχώρησε από τη συνάντηση, αρνούμενος να ενημερωθεί από τον Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών «προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα, όμως ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση, αρνούμενος να συζητήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

 

Τσίπρας και Ζάεφ κατέληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό, που προβλέπει ονομασία erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση. Βάσει της συμφωνίας, το νέο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

 

Όμως ο Ιβανόφ δε συμφωνεί ούτε με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αλλά ούτε και με τη συνταγματική αλλαγή.