Απεργία την Πρωτομαγιά

Το σκληρό βίντεο της PETA που έκανε H&M, Gap και Zara να πουν «όχι» στο μοχέρ

Το σκληρό βίντεο της PETA που έκανε H&M, Gap και Zara να πουν «όχι» στο μοχέρ Facebook Twitter
Οι κατσίκες Angora εκτρέφονται κυρίως για την απαλή γούνα τους και κουρεύονται συνήθως δύο φορές το χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των έξι μηνών.
3

Διεθνείς κολοσσοί ένδυσης όπως οι Gap, Zara, H&M και Topshop ανακοίνωσαν ότι παύουν να προμηθεύονται μοχέρ, μετά την προβολή ενός βίντεο από την PETA που δείχνει κατσίκες να κακοποιούνται.

Σύμφωνα με την PETA, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από έναν μάρτυρα και περιέχει εικόνες που τραβήχτηκαν φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα σε 12 διαφορετικά εκτροφεία στη Νότια Αφρική, χώρα από την οποία προέρχεται η μισή ποσότητα του μοχέρ που πωλείται παγκοσμίως. Η οργάνωση ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τις αρχές της χώρας.

Στις εικόνες διακρίνονται κατσίκες ανγκορά, των οποίων το μαλλί χρησιμοποιείται για την παρασκευή πουλόβερ, εσαρπών και κουβερτών, να σύρονται από τα κέρατα και τα πόδια, να αρπάζονται από την ουρά και να πετιούνται στο έδαφος από κουρείς.

Το σκληρό βίντεο της PETA που έκανε H&M, Gap και Zara να πουν «όχι» στο μοχέρ Facebook Twitter
Το κούρεμα αφαιρεί από το ζώο την φυσική του μόνωση. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αν παραμείνουν χωρίς καταφύγιο, όπως συχνά συμβαίνει, για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά το κούρεμα.
Το σκληρό βίντεο της PETA που έκανε H&M, Gap και Zara να πουν «όχι» στο μοχέρ Facebook Twitter
Οι κατσίκες ούρλιαζαν από πόνο όταν τους τρυπούν τα αυτιά με τέτοια μηχανήματα ώστε να τους περάσουν ετικέτες.

Μετά την κυκλοφορία του, πολλές διεθνείς εταιρείες μόδας, όπως οι όμιλοι H&M, Gap Ιnc., Inditex, Arcadia, απαγόρευσαν την πώληση του μαλλιού μοχέρ. Εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών ομίλων επιβεβαίωσαν ότι δεσμεύονται να καταργήσουν έως το 2020 την απαλή και ελαφριά ίνα.

Ο όμιλος H&M, ωστόσο, διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί πολύ μικρή ποσότητα μοχέρ στις κολεξιόν του (0,044% των ινών που χρησιμοποιεί) και η Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Uterque) ανάφερε επίσης πως αυτό το υλικό υπάρχει σε «μικρό αριθμό προϊόντων».

Το σκληρό βίντεο της PETA που έκανε H&M, Gap και Zara να πουν «όχι» στο μοχέρ Facebook Twitter
Οι κατσίκες ανήκουν στην κατηγορία των ζώων θηρευτών οπότε το να τις ακινητοποιούν στο έδαφος του προκαλεί τρόμο, επειδή νιώθουν ευάλωτες κι εντελώς ανυπεράσπιστες.
Το σκληρό βίντεο της PETA που έκανε H&M, Gap και Zara να πουν «όχι» στο μοχέρ Facebook Twitter
Το κούρεμα είναι φοβερά στρεσογόνο για αυτά τα ζώα.

«Καμιά αξιόπιστη προδιαγραφή δεν επιτρέπει έως σήμερα μια διαφανή και επαληθεύσιμη πληροφόρηση της παραγωγής του μοχέρ», δήλωσε εκπρόσωπος της Η&Μ προσθέτοντας ότι ο όμιλος «συνεχίζει τις έρευνές του για τις εναλλακτικές ίνες». «Η Inditex λυπάται για τις ωμές πρακτικές μέσα στα νοτιοαφρικανικά εκτροφεία κατσικιών μοχέρ που έφερε στο φως η Peta», τόνισε ο ισπανικός όμιλος επισημαίνοντας όμως ότι εν προκειμένω δεν έχει αποδείξεις ύπαρξης όμοιων περιστατικών με αυτά που κατήγγειλε η PETA «στα εκτροφεία από τα οποία προμηθεύονται την ύλη αυτή οι προμηθευτές της».

Ο αμερικανικός κολοσσός Gap υπογράμμισε ότι «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της ευημερίας των ζώων», τονίζοντας ότι η απαγόρευση του μοχέρ αφορά τις φίρμες του Athleta, Banana Republic, Gap, Old Navy. Ο βρετανικός όμιλος Arcadia (Topshop, Topman, Burton Menswear, Dorothy Perkins, Miss Selfridge, Outfit Kids, Wallis) επιβεβαίωσε επίσης μια τέτοια δέσμευση εκφράζοντας «την ανησυχία του για το βίντεο που περιήλθε στην κατοχή της Peta». Οι δύο όμιλοι δεν διευκρίνισαν ωστόσο ποιο είναι το ποσοστό των προϊόντων τους που περιέχουν μοχέρ.

Δείτε το βίντεο (ΠΡΟΣΟΧΗ- ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ):

 
Διεθνή
3

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ