ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μελβούρνη: 32χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας ο οδηγός που έπεσε πάνω σε πεζούς

Μελβούρνη: 32χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας ο οδηγός που έπεσε πάνω σε πεζούς Facebook Twitter
EPA/JOE CASTRO
0

Ο οδηγός του αυτοκίνητου που έπεσε σκοπίμως σήμερα πάνω σε πλήθος πεζών στο κέντρο της Μελβούρνης, είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πρόκειται για έναν 32χρονο Αυστραλό, αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές και χρήστης ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τον Σέιν Πάτον, τον επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας της Βικτόρια.

Η αστυνομία έκανε λόγο για σκόπιμη ενέργεια, σημειώνοντας όμως ότι δεν φαίνεται η επίθεση να συνδέεται με την τρομοκρατία. «Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία απόδειξη που να παραπέμπει σε κάποια σχέση με την τρομοκρατία», είπε ο Πάτον.

 

Η αστυνομία της πολιτείας της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι το όχημα ήταν ένα λευκό Suzuki SUV. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αυτοκίνητο παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη σε πολυσύχναστη διασταύρωση και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος των πεζών.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης 3AW ότι άκουσε κραυγές και είδε ανθρώπους «να πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις». Η περιοχή ήταν γεμάτη με ανθρώπους που έκαναν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της πολιτείας της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

  

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Australian Broadcasting Corp ότι το όχημα κινείτο με ταχύτητα 80-100 χλμ την ώρα. «Δεν φάνηκε να πατάει φρένο ή να κόβει ταχύτητα», είπε ο Τζιμ Στούπας, ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημά του την ώρα εκείνη. «Το μόνο που άκουγες ήταν 'μπανγκ, μπανγκ, μπανγκ'», είπε.

«Είδα πέντε με οκτώ ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και κόσμο να σπεύδει να τους βοηθήσει. Μέσα σε ένα λεπτό, νομίζω, η αστυνομία έφθασε επί τόπου, επομένως ήταν πολύ, πολύ γρήγορη (η αντίδραση)».


Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Φλίντερς, έναν μεγάλο δρόμο κατά μήκος του ποταμού Γιάρα, στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή αστυνομία συνεργάζονται με υπηρεσίες ασφαλείας για την ασφάλεια της περιοχής και για να διερευνήσουν το «σοκαριστικό περιστατικό».

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και υγείας που τα φροντίζουν», έγραψε ο Τέρνμπουλ στο επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

 

Η Μελβούρνη έχει εγκαταστήσει περίπου 140 τσιμεντένια κολωνάκια στο κέντρο της πόλης για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις ενόπλων με αυτοκίνητα. Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχει εγκαταστήσει τσιμεντένια οδοφράγματα στους κεντρικούς πεζοδρόμους.

Οι αρχές πολλών πόλεων σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει παρεμφερή μέτρα έπειτα από επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Αυστραλία βρίσκεται σε «υψηλό» επίπεδο εθνικού συναγερμού από το 2015 επικαλούμενη την πιθανότητα επιθέσεων από Αυστραλούς, ριζοσπαστικοποιημένους στο Ιράκ και στη Συρία.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της επιχείρησής τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, η Αυστραλία εκτιμά ότι περισσότεροι από 100 πολίτες της μάχονται εκεί. Τον Δεκέμβριο του 2014, δύο όμηροι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ στη διάρκεια 17ωρης κατάληψης από έναν ένοπλο «μοναχικό λύκο», ο οποίος είχε εμπνευστεί από την τζιχαντιστική ιδεολογία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ