Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών

Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών Facebook Twitter
0

Περίπου 100 άτομα λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο κύμα των ταραχών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος έσπασε πόρτες και παράθυρα στα καταστήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες στο Τζέπεσταουν, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης.

«Κλειστήκαμε μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία», είπε ο Αμπντούλ Εμπραχίμ, ένας Σομαλός καταστηματάρχης. Άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης κρυφτεί μέσα στα μαγαζιά τους. «Κανείς δεν μας είπε τι ήθελαν», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το πλήθος επιτέθηκε στο κατάστημά του.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ματαπέλο Πέτερς είπε ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η Πέτερς διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την υπηκοότητα των καταστηματαρχών και η αστυνομία αναμένει να εμφανιστούν και να κάνουν καταγγελίες ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους.

Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί και στην Πρετόρια αλλά οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις αυτές ξενοφοβικές.

Η βία κατά των μεταναστών αναζωπυρώνεται κατά περιόδους στη Νότια Αφρική, με φόντο την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αλλοδαποί κατηγορούνται συχνά για εγκληματική δραστηριότητα και ότι παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ενταθεί η βία σε βάρος των αλλοδαπών λέγοντας ότι «δυστυχώς η ξενοφοβική βία δεν είναι κάτι καινούριο για τη Νότια Αφρική».

Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει μια διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Πρετόρια, αφού το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα αλλοδαπών. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM