Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών

Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών Facebook Twitter
0

Περίπου 100 άτομα λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο κύμα των ταραχών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος έσπασε πόρτες και παράθυρα στα καταστήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες στο Τζέπεσταουν, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης.

«Κλειστήκαμε μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία», είπε ο Αμπντούλ Εμπραχίμ, ένας Σομαλός καταστηματάρχης. Άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης κρυφτεί μέσα στα μαγαζιά τους. «Κανείς δεν μας είπε τι ήθελαν», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το πλήθος επιτέθηκε στο κατάστημά του.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ματαπέλο Πέτερς είπε ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η Πέτερς διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την υπηκοότητα των καταστηματαρχών και η αστυνομία αναμένει να εμφανιστούν και να κάνουν καταγγελίες ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους.

Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί και στην Πρετόρια αλλά οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις αυτές ξενοφοβικές.

Η βία κατά των μεταναστών αναζωπυρώνεται κατά περιόδους στη Νότια Αφρική, με φόντο την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αλλοδαποί κατηγορούνται συχνά για εγκληματική δραστηριότητα και ότι παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ενταθεί η βία σε βάρος των αλλοδαπών λέγοντας ότι «δυστυχώς η ξενοφοβική βία δεν είναι κάτι καινούριο για τη Νότια Αφρική».

Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει μια διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Πρετόρια, αφού το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα αλλοδαπών. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM