Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών

Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών Facebook Twitter
0

Περίπου 100 άτομα λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο κύμα των ταραχών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος έσπασε πόρτες και παράθυρα στα καταστήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες στο Τζέπεσταουν, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης.

«Κλειστήκαμε μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία», είπε ο Αμπντούλ Εμπραχίμ, ένας Σομαλός καταστηματάρχης. Άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης κρυφτεί μέσα στα μαγαζιά τους. «Κανείς δεν μας είπε τι ήθελαν», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το πλήθος επιτέθηκε στο κατάστημά του.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ματαπέλο Πέτερς είπε ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η Πέτερς διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την υπηκοότητα των καταστηματαρχών και η αστυνομία αναμένει να εμφανιστούν και να κάνουν καταγγελίες ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους.

Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί και στην Πρετόρια αλλά οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις αυτές ξενοφοβικές.

Η βία κατά των μεταναστών αναζωπυρώνεται κατά περιόδους στη Νότια Αφρική, με φόντο την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αλλοδαποί κατηγορούνται συχνά για εγκληματική δραστηριότητα και ότι παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ενταθεί η βία σε βάρος των αλλοδαπών λέγοντας ότι «δυστυχώς η ξενοφοβική βία δεν είναι κάτι καινούριο για τη Νότια Αφρική».

Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει μια διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Πρετόρια, αφού το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα αλλοδαπών. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM