Η Σιδηρά Κυρία της βρετανικής πολιτικής μόλις εισήλθε με την βιογραφία της στο Βιογραφικό Λεξικό της Οξφόρδης, καταλαμβάνοντας τόσο χώρο σε λέξεις, όσο και ο μεγάλος Σαίξπηρ και περισσότερο χώρο από ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

 

Η βιογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ αποτελείται από 33.648 λέξεις και συντάχθηκε από τον Βρετανό ιστορικό David Cannadine, καθηγητή στο Πρίνστον και τακτικό συντάκτη του βιογραφικού λεξικού. Το κείμενο διατρέχει τη ζωή της συντηρητικής πολιτικού από τα παιδικά της χρόνια ως κόρη μπακάλη, μέχρι τα ώριμα πολιτικά της χρόνια με τον συντάκτη να την χαρακτηρίζει ως πατριώτισσα με ρομαντικό τρόπο. Η Θάτσερ ήταν εκείνη που με τις πολιτικές της καθόρισε το δόγμα του θατσερισμού, το οποίο ο Cannadine χαρακτηρίζει ως ένα «πολιτικό φαινόμενο» με «συνεκτική φιλοσοφία».

 

Ο συγγραφέας δεν παραλείπει πάντως την αναφορά και στις «σκιές» στο δρόμο της πρωθυπουργού, που με τη σκληρή και αδιάλλακτη ηγεσία της, οδήγησε σε άγριο «εμφύλιο», όπως τις διαδηλώσεις και απεργίες των ανθρακωρύχων και αυτές ενάντια στην αντιλαϊκή φορολογική πολιτική με τον κεφαλικό φόρο.

 

Το Βιογραφικό Λεξικό της Οξφόρδης αφιερώνει τις σελίδες του στις μεγάλες προσωπικότητες από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, διαθέτει 60.302 λήμματα και επεκτείνεται σε 72 εκατομμύρια λέξεις. Άρχισε να γράφεται το 1885 και αρχικά η διάθεσή του γινόταν σε 60 τόμους με τιμή 7.550 ευρώ αλλά από το 2004 βρίσκεται πλέον στο διαδίκτυο.

 

 

 

Οι αναφορές του είναι πάντα μεταθανάτιες και οι εκδότες περιμένουν 4 χρόνια μετά το θάνατο της προσωπικότητας, προκειμένου να μετρηθεί καλύτερα η θέση της στην Ιστορία.

 

Μαζί με τη Θάτσερ φέτος εισήλθαν στο Λεξικό δύο νομπελίστες λογοτέχνες οι Seamus Heaney και Doris Lessing, αλλά και δύο από τους συμμετέχοντες στην διάσημη ληστεία του τρένου στη Γλασκόβη το 1963, οι Ronnie Biggs και Bruce Reynolds.

 

* Mε πληροφορίες από El pais

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr