Στη σύμπτωση της αναμέτρησης Ιταλίας-Γερμανίας στο Euro και αυτής ανάμεσα σε Μόντι και Μέρκελ στις Βρυξέλλες αναφέρεται στο βασικό θέμα του σήμερα το Spiegel, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής. Κι αν στο ποδόσφαιρο αυτή η αναμέτρηση έχει μια γοητεία στην πολιτική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Μόντι, έχοντας στο πλευρό του το Ραχόι, απειλεί ότι θα μείνει εκεί μέχρι να βρεθεί λύση.

 

Όμως, όπως σημειώνει το περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας, έχοντας στο πλευρό της την Ολλανδία και τη Φινλανδία, ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα χάσμα Βορρά-Νότου.

 

Το μόνο σίγουρο που θα βγει από τη Σύνοδο είναι ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα συνοδεύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών. Τίποτα άλλο δεν είναι εγγυημένο, σύμφωνα με το Spiegel, καθώς οι απόψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ευρωζώνη, δημιουργούν ρήγμα στις σχέσεις των εταίρων.


Το ερώτημα είναι σύμφωνα με το περιοδικό αν ο Ολάντ μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο στρατοπέδων . Οι μεσογειακές χώρες θέλουν ευρωομόλογα, η Γερμανία απαιτεί παραχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας.

 

"Δεν έχω αυταπάτες», δήλωσε η Μέρκελ στη Bundestag. "Περιμένω μάχη στις Βρυξέλλες. "Ένας από τους λόγους που η  Μέρκελ είναι αυστηρή είναι γιατί επίκειται η ψηφοφορία για το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον μηχανισμό σταθερότητας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Έτσι, η χρονική στιγμή της συνόδου κορυφής είναι πολύ αρνητική», γράφει το περιοδικό.

 

Για το Spiegel η στιγμή για τη Σύνοδο είναι αρνητική και απομένει μόνο η αναβολή.

Όμως ίσως είναι πλέον αργά για αναβολές, όπως σχολιάζει στο editorial της η γαλλική εφημερίδα Liberation, ρωτώντας αν υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία μετά την τελευταία ευκαιρία. Για τον αρθογράφο, για αρκετά χρόνια οι ηγέτες της Ε.Ε. αγόραζαν χρόνο, όμως τώρα είναι πλέον συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία μιας έκρηξης. «Μια συμφωνία μπορεί ακόμη να προκύψει, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το χάσμα των διαφωνιών μεταξύ των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ μπορεί να κλείσει», εκτιμά η Liberation.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr