Τσαβούσογλου: Χωρίς απελευθέρωση της βίζας, θα σταματήσουμε να εφαρμόζουμε τη συμφωνία στο προσφυγικό

Τσαβούσογλου: Χωρίς απελευθέρωση της βίζας, θα σταματήσουμε να εφαρμόζουμε τη συμφωνία στο προσφυγικό Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Νέα προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αν δεν απελευθερώσει τη βίζα προς τους τούρκους πολίτες θα τερματίσει την συμφωνία στο προσφυγικό απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είμαστε ξεκάθαροι για τις επιπτώσεις μιας πιθανής άρνησης απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας. Η αυξημένη συνεργασία που διατηρούμε στο Αιγαίο βασίζεται σε αμοιβαίες δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές. Εκπληρώσαμε το δικό μας μερίδιο σε αυτή τη συνεργασία. Στο Αιγαίο αποτράπηκε η απώλεια ζωών και διαλύθηκαν τα δίκτυα «λαθρεμπόρων». Τώρα, αναμένουμε από την Ε.Ε. να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Η Ε.Ε. έκανε υποσχέσεις, όπως η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες, η οικονομική βοήθεια για τους Σύρους στην Τουρκία κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι η παράτυπη μετανάστευση στο Αιγαίο είναι πλέον υπό έλεγχο, δεν βλέπουμε την Ε.Ε. πολύ ενθουσιώδη στην εκπλήρωση των υποσχέσεών της. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά από μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την Ε.Ε., όσο η Ε.Ε. δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016" σχολίασε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη ανέφερε: "Συνεχίζουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ε.Ε., στοχεύουμε σε πλήρη ένταξη και αναμένουμε ότι η Ε.Ε. θα κάνει το ίδιο. Οι απειλητικές δηλώσεις για τη διαδικασία ένταξης είναι ανησυχητικές και απλώς τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία θα θέλαμε να δούμε τη στήριξη των συμμάχων μας στην Ε.Ε".

 

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά την Κυριακή, εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κι εκφράζει την αισιοδοξία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός του 2016 και επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αγκυρας στο καθεστώς των εγγυήσεων, με το οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία διαφωνούν.

Για το θέμα των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εκφράζει την ελπίδα ότι "οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω και αυτοί οι άνθρωποι θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν". "Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές αρχές θα πάρουν τη σωστή απόφαση σε συμφωνία με τους εθνικούς νόμους (σ.σ.: της Ελλάδας) και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία. Εχουμε πολύ καλές σχέσεις ως δύο γειτονικές χώρες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι έχουμε αμοιβαία πολύ καλή κατανόηση των θέσεων καθενός εξ ημών σε διάφορα ζητήματα" σημείωσε. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM