Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου

Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου Facebook Twitter
0

Το Νόμπελ Χημείας 2019 κερδίζουν σήμερα οι Τζον Γκούντιναφ, Στάνλει Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο για τις μπαταρίες λιθίου.

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο από τα φετινά βραβεία Νόμπελ έπειτα από εκείνα της Ιατρικής και της Φυσικής.

«Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε δήλωσή της για το έπαθλο των 906.000 δολαρίων.

«Η περιέργεια ήταν για μένα κινητήριος δύναμη», δήλωσε ο Ακίρα Γιοσίνο μετά την βράβευση.


Οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να παρέχουν ενέργεια σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές στην επικοινωνία, την εργασία, την ακρόαση μουσικής και την αναζήτηση γνώσης, ενώ έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1991, οι μπαταρίες λιθίου έχουν φέρει επανάσταση στην καθημερινότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια κοινωνία ασύρματη και απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM