Καρκίνος που ακτινοβολεί ροζ λάμψη - Eπαναστατική μέθοδος αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη με την ασθένεια

Καρκίνος που ακτινοβολεί ροζ λάμψη - Eπαναστατική μέθοδος αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη με την ασθένεια Facebook Twitter
0

Μια χημική ουσία που κάνει τους όγκους του εγκεφάλου να ακτινοβολούν ροζ λάμψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να απομακρύνουν τον καρκίνο με ασφάλεια, σύμφωνα με μια νέα δοκιμή της επαναστατικής μεθόδου.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε ανθρώπους με γλοίωμα (συνήθης τύπος πρωτοπαθούς όγκου εγκεφάλου) ένα ποτό που περιέχει 5-ALA, μια ουσία που είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται σε ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα.

Και η ροζ λάμψη που προκαλεί το φθορίζων χημικό κοκτέιλ στο UV φως, εντοπίστηκε σε άτομα με πιο επιθετικούς καρκίνους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα διευκολύνει τους χειρουργούς να διακρίνουν ευκολότερα τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή του εγκεφαλικού ιστού.

Η θεραπεία για το γλοίωμα, η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων καρκινικών κυττάρων και η πρόγνωση για τους ασθενείς είναι συχνά κακή.

Για τη νέα αυτή δοκιμή, 99 ασθενείς έλαβαν ποτό που περιείχε 5-ALA πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Η έρευνα έχει δείξει προηγουμένως ότι η 5-ALA καταλήγει σε ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα, επειδή δεν διαθέτουν ένα ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσoυν το χημικό.

Καρκίνος που ακτινοβολεί ροζ λάμψη - Eπαναστατική μέθοδος αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη με την ασθένεια Facebook Twitter

Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν το φως στα μικροσκόπια για να τους βοηθήσουν να αναζητήσουν τον ιστό με τη λάμψη απομακρύνοντας ταυτόχρονα όγκους από τους εγκεφάλους των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, οι χειρουργοί ανέφεραν ότι εντόπισαν το έντονο, λαμπερό χρώμα σε 85 ασθενείς.

Στους 14 ασθενείς στους οποίους οι χειρουργοί δεν εντόπισαν λάμψη, επτά όγκοι βρέθηκαν να είναι χαμηλής ανάπτυξης γλοιώματα ενώ οι άλλοι επτά δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν.

Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kathreena Kurian, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε πως το πι σημαντικό πράγμα που κάνει το 5-ALA είναι ότι κάνει τους γιατρούς να βλέπουν το γλοίωμα ενώ χειρουργούν.

Περαιτέρω μελέτες έχουν ήδη εγκριθεί και θα διεξαχθούν σύντομα ως προς το εύρος εφαρμογής της ουσίας σε διάφορα στάδια καρκίνου σύντομα ενώ η έρευνα παρουσιάζεται στο συνέδριο του NCCI για τον Καρκίνο του 2018 στη Γλασκώβη από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM