«Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια»: Μερικές από τις καλύτερες δηλώσεις του Στίβεν Χόκινγκ

«Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια»: Μερικές από τις καλύτερες δηλώσεις του Στίβεν Χόκινγκ Facebook Twitter
0

Ο Στίβεν Χόκινγκ, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, είχε αναμφίβολα έναν μοναδικό τρόπο σκέψης και ένα ιδιαίτερο πλην φλεγματικό χιούμορ.

Οι δηλώσεις και οι ομιλίες του άγγιζαν πάντα εκατομμύρια ανθρώπους και σήμερα περνάνε στην ιστορία ως αποφθέγματα σοφίας ενός λαμπρού μυαλού που άφησε το στίγμα του στην εποχή μας.

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες φράσεις του:

• «Για εκατομμύρια χρόνια, η ανθρωπότητα ζούσε απλώς όπως τα ζώα. Μετά κάτι συνέβη, που απελευθέρωσε τη δύναμη της φαντασίας μας. Μάθαμε να μιλάμε και μάθαμε να ακούμε. Η ομιλία επέτρεψε την επικοινωνία ιδεών, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεργαστούν για να καταφέρουν το ακατόρθωτο. Τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας προέκυψαν συζητώντας και οι μεγαλύτερες αποτυχίες μην συζητώντας. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Οι μεγαλύτερες ελπίδες μας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Με την τεχνολογία στη διάθεσή μας, οι πιθανότητες είναι απεριόριστες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε πως θα συνεχίσουμε να συζητάμε».

• «Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι μια πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει».

• «Το μυαλό είναι σαν ένας υπολογιστής που θα σταματήσει να δουλεύει όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για τους χαλασμένους υπολογιστές, αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι».

• «Πιστεύω πως η απλούστερη εξήγηση είναι πως δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί στη βαθιά συνειδητοποίηση πως πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή. Έχουμε αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε τον μεγαλειώδη σχεδιασμό του σύμπαντος και γι' αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων». 

• «Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Σημασία έχει απλώς να μην τα παρατήσεις».

• «Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία».

• «Οι προσδοκίες μου είχαν μηδενιστεί όταν ήμουν 21 ετών. Από τότε και έπειτα όλα είναι δώρο».

• «Όσοι περηφανεύονται για το IQ τους είναι losers».

• «Έζησα με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω».

• «Είμαστε απλώς ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε έναν μικρό πλανήτη ενός πολύ μέτριου άστρου. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν. Αυτό μας κάνει κάτι πολύ μοναδικό».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM