Ρωσικό εργαστήριο ξεκινά για πρώτη φορά έρευνα για προϊστορικούς ιούς - Σε ζώα από το λιωμένο πέρμαφροστ

Ρωσικό εργαστήριο ξεκινά για πρώτη φορά έρευνα για προϊστορικούς ιούς - Σε ζώα από το λιωμένο πέρμαφροστ Facebook Twitter
Ρωσικό εργαστήριο μελετά προϊστορικούς ιούς σε ζώα που εντοπίστηκαν στο λιωμένο πέρμαφροστ (EPA)
0

Ρωσικό κρατικό εργαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για προϊστορικούς ιούς αναλύοντας τα υπολείμματα των ζώων που έχουν εντοπιστεί στο λιωμένο πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος).

Το εργαστήριο Vektor που εδρεύει στη Σιβηρία δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος του έργου αυτού είναι να εντοπίσει παλαιοϊούς και να πραγματοποιήσει προηγμένη έρευνα για την εξέλιξη των ιών.

Η έρευνα σε συνεργασία με το Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Yakutsk ξεκίνησε με ανάλυση ιστών που εξήχθησαν από προϊστορικό άλογο, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται τουλάχιστον σε 4.500 χρόνια.

Το Vektor ανέφερε ότι τα λείψανα ανακαλύφθηκαν το 2009 στην Yakutia, μια τεράστια περιοχή της Σιβηρίας, όπου  ανακαλύπτονται συχνά τα λείψανα παλαιολιθικών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των μαμούθ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν επίσης τα λείψανα από μαμούθ, άλκες, σκύλους, πέρδικες, τρωκτικά, λαγούς και άλλα προϊστορικά ζώα, που έχουν εντοπιστεί.

Ο Maxim Cheprasov, επικεφαλής του εργαστηρίου Mammoth Museum στο Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, δήλωσε  ότι τα ζώα  αυτά είχαν ήδη αποτελέσει αντικείμενο βακτηριακών μελετών.

«Πραγματοποιούμε για πρώτη φορά μελέτες για παλαιοϊούς», είπε χαρακτηριστικά.

Πρώην κέντρο για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων από την εποχή της σοβιετικής Ένωσης, το εργαστήριο Vektor στην περιοχή Novosibirsk της Σιβηρίας είναι μία από τις δύο εγκαταστάσεις στον κόσμο για την αποθήκευση του ιού της ευλογιάς.

Παράλληλα, το Vektor έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το EpiVacCorona, το οποίο έλαβε άδεια κυκλοφορίας τον Οκτώβριο στη Ρωσία και έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει μαζικά την παραγωγή του μέσα στον Φεβρουάριο.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM