Το ρόβερ Perseverance εντόπισε οργανική ύλη στον Άρη

Το ρόβερ Perseverance εντόπισε οργανική ύλη στον Άρη Facebook Twitter
Το Perseverance στον Άρη - Φωτ.: NASA.
0

Ερευνώντας την περιοχή ενός αρχαίου δέλτα ποταμού στον Άρη, το ρόβερ Perseverance συνέλεξε μερικά από τα πιο σημαντικά δείγματα της αποστολής του που ως σκοπό έχει να εξακριβώσει αν υπήρξε ποτέ ζωή στον κόκκινο πλανήτη. 

Μερικά από τα δείγματα που συλλέχθηκαν περιλαμβάνουν οργανική ύλη, υποδεικνύοντας ότι ο κρατήρας Jezero, στον οποίο κάποτε πιθανότατα βρισκόταν ένα δέλτα ποταμού, είχε ευνοϊκό περιβάλλον ζωής πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Τα πετρώματα που ερευνήσαμε στο δέλτα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση οργανικής ύλης που έχουμε βρει μέχρι στιγμής στην αποστολή», δήλωσε ο Κεν Φάρλει, επιστήμονας του προγράμματος Perseverance στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα.

Το Perseverance καθώς και το ρόβερ Curiosity έχουν ξαναβρεί οργανική ύλη στον Άρη. Αλλά αυτή τη φορά, η ανίχνευση έγινε σε μια περιοχή όπου μπορεί κάποτε να υπήρχε ζωή.

Η αποστολή του ρόβερ, η οποία ξεκίνησε στον κόκκινο πλανήτη πριν από 18 μήνες, περιλαμβάνει την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας μικροβιακής ζωής. Το Perseverance συλλέγει δείγματα πετρωμάτων που θα μπορούσαν να έχουν διατηρήσει ορισμένες ενδείξεις ζωής. Επί του παρόντος, το ρόβερ έχει συλλέξει 12 δείγματα πετρωμάτων.

Μια σειρά αποστολών με την ονομασία «Mars Sample Return» θα μεταφέρει τα δείγματα πίσω στη Γη κατά τη δεκαετία του 2030.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ