Πρύτανης ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό: Τι ελπίζουν οι επιστήμονες πως θα συμβεί το καλοκαίρι

Πρύτανης ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό: Τι ελπίζουν οι επιστήμονες πως θα συμβεί το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στις ελπίδες των επιστημόνων για την συμπεριφορά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις συνθήκες που θα οδηγούσαν σε τοπικό ή και καθολικό lockdown. 

«Ελπίζουμε ότι κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι κορωνοϊοί [...] μπορεί να έχουμε 20% με 30 % επίπτωση στη μετάδοση του ιού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και μιας σχετικής υγρασίας. Πιθανότατα ο καιρός να βοηθήσει - αν μη τι άλλο θα επιτρέπει καλύτερο αερισμό των χώρων - δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η πλήρης επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στη μετάδοση του ιού, σίγουρα δεν θα είναι χειρότερα από πριν», εκτίμησε ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα και με το ότι θα είμαστε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έξω είναι πιθανό να οδηγήσει σε ύφεση. Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως. Είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό που έχουμε με την γρίπη», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος εξηγώντας πως η κοινή γρίπη τους θερινούς μήνες δεν εξαφανίζεται, αλλά η μεταδοτικότητα της είναι πάρα πολύ χαμηλή και καταγράφονται πολύ σποραδικά κρούσματα.

«Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορωνοϊούς με το ήπιο, κοινό κρυολόγυμα. Τα "ξαδερφάκια" του Sars-Cov-2 είναι αθώοι ιοί που προκαλούν αυτό το κοινό κρυολόγημα με την καταρροή και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ιό, και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχικότητας».

Πισίνα, θάλασσα, ξενοδοχείο

 

Όσο για τη θάλασσα και τις πισίνες με χλωρίωση διαβεβαίωσε πως η χρήση τους είναι ασφαλής. «Παίρνουμε μέτρα στην παραλία, έξω από την πισίνα, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία. Βλέπετε μια παγκόσμια κινητοποίηση και συζήτηση για το πώς θα είναι ο κλιματισμός, αν θα τρώμε στα εστιατόρια ή αν θα υπάρχει room service».

Κρίσιμος ο αριθμός και η διασπορά των κρουσμάτων

 

Για να επανέλθει γενικό lockdown θα πρέπει να παρουσιαστεί ένας αριθμός νέων κρουσμάτων με γενικευμένη διασπορά. «Αν δούμε 15 δείγματα σε μία κλειστή δομή αυτό ισοδυναμεί με «ένα κρούσμα» ενώ είναι τελείως διαφορετικό να δούμε 20 καινούργια κρούσματα με διασπορά στην Αττική και άλλες περιοχές, και άλλο να έχουμε 3 κρούσματα στην κοινότητα και 17 σε μία δομή», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως υπάρχει και δυνατότητα για τοπικά lockdown σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας. «Ο ιός είναι ανάμεσά μας, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καθένα που ερχόμαστε σε επαφή σαν πιθανό φορέα», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι με την αύξηση των στοχευμένων τεστ, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ