Πώς να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία του «Super Moon» μόνο με το κινητό (χωρίς να μοιάζει με θολή κουκκίδα )

Πώς να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία του «Super Moon» μόνο με το κινητό (χωρίς να μοιάζει με θολή κουκκίδα ) Facebook Twitter
H «πρόβα τζενεράλε» του Super Moon χθες το βράδυ στην Αθήνα
0

Το «Super Moon» της Δευτέρας είναι ένα φαινόμενο που σίγουρα πολλοί θα θελήσουν -και αξίζει- να φωτογραφίσουν, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη Πανσέληνο των τελευταίων 70 ετών. Ωστόσο, για όσους δεν διαθέτουν επαγγελματική φωτογραφική μηχανή το εγχείρημα είναι λίγο δύσκολο και η πιθανότητα να καταλήξετε έχοντας στο κινητό απλώς πολλαπλά στιγμιότυπα μιας μακρινής, θολής, λευκής κουκκίδας, μεγάλη.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν διαθέτετε κατάλληλη φωτογραφική μηχανή αλλά μόνο το smartphone σας, υπάρχουν μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να πετύχετε μια σχεδόν επαγγελματική φωτογραφία της αποψινής Πανσελήνου:

1. Βρείτε μια πλεονεκτική θέση

Η λήψη θα είναι πιο εντυπωσιακή αν έχει την αίσθηση της κλίμακας. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να φωτογραφίσετε το φεγγάρι όταν είναι κοντά στον ορίζοντα, οπότε η εικόνα να περιλαμβάνει και προσκήνιο. Κατάλληλη στιγμή είναι επίσης στο ηλιοβασίλεμα ή όταν αρχίζει να ανατέλλει πάνω από την πόλη ή κάποιο τοπικό αξιοθέατο.

Ο βασικός φωτογράφος της NASA, Bill Ingalls, συστήνει περισσότερο αστικές περιοχές όπου υπάρχει πιο πολύ φως. «Είναι όλα σχετικά. Για μένα θα ήταν εξοργιστικό και κουραστικό- ωστόσο μπορεί να είναι μια καλή πρόκληση. Σίγουρα δεν θα πετύχετε μια τεράστια σελήνη στη λήψη, αλλά μπορείτε να βγάλετε ένα πιο πανοραμικό πλάνο, μαζί με το γύρω τοπίο, που θα είναι αρκετά ενδιαφέρον» εξηγεί. 

2. Πάρτε μαζί «εξοπλισμό»

Σύμφωνα με τον Leigh Stark, ειδικό στις φωτογραφίες μέσω smartphone, ένα κινητό που διαθέτει επιπλέον δυνατότητες στην κάμερα μπορεί να βοηθήσει αρκετά. «Οι ιδιοκτήτες του iPhone 7 Plus θα το διασκεδάσουν ιδιαίτερα λόγω του ζουμ από την έξτρα κάμερα, καθώς είναι οπτικό. Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο, δεδομένου πως το ψηφιακό ζουμ -το κλασικό που κάνουν τα κινητά όταν χτυπάς την οθόνη- καταστρέφει τα πίξελ» λέει. «Το iPhone 7 Plus σου επιτρέπει να κάνεις οπτικό ζουμ, ενώ το iPhone 7 δουλεύει με ψηφιακό ζουμ».

Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί τρίποδο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να βγει κουνημένη η φωτογραφία. Σε περίπτωση που δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βιβλίο και να στηρίξετε εκεί το τηλέφωνο. 


Τέλος, υπάρχει η εναλλακτική του τηλεσκοπίου. «Υπάρχουν τηλεσκόπια με τα οποία μπορούν να συνδεθούν τα iPhone οπότε έτσι σίγουρα θα πετύχετε τα τέλεια κοντινά πλάνα. Βέβαια με το Super Moon, αυτό δεν είναι και τόσο απαραίτητο, εκτός κι αν θέλετε να φωτογραφίσετε μέχρι και τους κρατήρες στην επιφάνεια της σελήνης!» λέει ο Stark.

Πώς να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία του «Super Moon» μόνο με το κινητό (χωρίς να μοιάζει με θολή κουκκίδα ) Facebook Twitter
Μανίλα, Φιλιππίνες (EPA/FRANCIS R. MALASIG)

3. Χρησιμοποιείστε κατάλληλα apps

Εδώ ο Leigh Stark συστήνει την δωρεάν εφαρμογή Adobe Lightroom για iOS και Android, γιατί τραβά τις φωτογραφίες με δική της κάμερα και τα αποθηκεύει σε μορφή RAW (σ.σ. τα αρχεία RAW είναι αρχεία εικόνας όπως ακριβώς τα συλλαμβάνει ο αισθητήρας της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τέτοια δυνατότητα συνήθως δίνουν οι καλές compact και DSLR). «Σκεφτείτε το σαν ένα ψηφιακό αρνητικό, που αιχμαλωτίζει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες από ένα κλασικό αρχείο JPEG και σου δίνει τη δυνατότητα να τις ανασύρεις αργότερα» εξηγεί ο Stark.

Στην συγκεκριμένη εφαρμογή, υπάρχουν δύο επιλογές- JPG ή DNG. Επιλέξτε DNG. «Το DNG είναι το RAW του Adobe κι όταν τραβάτε φωτογραφίες σε αυτή τη μορφή, μπορείτε μετά να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Σκεφτείτε μόνο πως είναι η ίδια μορφή αρχείου με εκείνη που χρησιμοποιούν επαγγελματίες φωτογράφοι» καταλήγει. Μέσω αυτής της μορφής, αργότερα μπορεί κανείς να αναμίξει πολλές φωτογραφίες μεταξύ τους για να φτιάξει το τέλειο πλάνο. 

4. Βελτιστοποιείστε τις τεχνικές εστίασης

Αν χρησιμοποιείτε μόνο την κάμερα του smartphone, βεβαιωθείτε πως ακουμπάτε το φεγγάρι όταν εστιάζετε και επίσης προσαρμόστε τις ρυθμίσεις φωτεινότητας. 

«Αν προσπαθείτε να φωτογραφίσετε το φεγγάρι σε μια σκηνή, βεβαιωθείτε πως εστιάζετε εκεί που θέλετε να είναι το φως. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε αρκετά ψηλά ώστε να φωτογραφίσετε την πανσέληνο πάνω από ολόκληρη την πόλη, στο βάθος του ορίζοντα, το να κάνετε focus πάνω της θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει αρκετό φως για τα κτίρια. Αν πάλι κάνετε focus στα πιο σκοτεινά κτίρια, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να βγάλετε έτσι την σελήνη που θα μοιάζει σαν ήλιο μες στη νύχτα» συμβουλεύει ο Stark. 

Πώς να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία του «Super Moon» μόνο με το κινητό (χωρίς να μοιάζει με θολή κουκκίδα ) Facebook Twitter
Γιούτα, ΗΠΑ (EPA/JIM LO SCALZO)

* Με πληροφορίες από Mashable

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM