«Όχι, δεν πρέπει να προσπαθείς να κολλήσεις Όμικρον»: Ειδικοί εξηγούν πόσο επικίνδυνη είναι μια σκόπιμη μόλυνση

«Όχι, δεν πρέπει να προσπαθείς να κολλήσεις Όμικρον»: Ειδικοί εξηγούν πόσο επικίνδυνη είναι μια σκόπιμη μόλυνση Facebook Twitter
0

Η Dr. Jessica Kiss, γιατρός στη Νότια Καλιφόρνια, έχει απαντήσει αμέτρητες ερωτήσεις σχετικά με την Covid-19 μέσω του TikTok @AskDrMom στη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά η πιο αναπάντεχη ήρθε κατά τραγική ειρωνεία την ημέρα αρνητικού ρεκόρ μολύνσεων στις ΗΠΑ: «Θα έπρεπε να μολυνθώ σκόπιμα με Όμικρον;».

Ενώ οι περισσότεροι έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγουν τον κορωνοϊό, ορισμένοι τώρα προφανώς σκέφτονται να κάνουν το αντίθετο. Η παράλογη λογική τους θυμίζει εκείνη πίσω από τα «πάρτι ανεμοβλογιάς», στα οποία εκθέτουν σκόπιμα τα παιδιά τους στον ιό για να βγάλουν τη μόλυνση «από τη μέση» και να ξεκινήσουν την ανοσία.

Αλλά όπως εξηγεί ο Dr. Jessica Kiss στο TikTok, «Δεν ήταν καλή ιδέα τότε, ούτε τώρα είναι».

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική που πολλοί άνθρωποι, τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη, θα μολυνθούν κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος. Ενδεικτικά, στις 3 Ιανουαρίου, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ. διαγνώστηκαν με Covid-19, οδηγώντας αρκετούς στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως είναι αδύνατο να αποφεύγεις για πάντα τον ιό. Οι λοιμώξεις έχουν γίνει πλέον συχνότατες, αν και για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τρίτη δόση, είναι αρκετά ήπιες.

Αλλά η προσπάθεια να μολυνθεί κανείς δεν είναι καθόλου σοφή, λένε οι ειδικοί. Είναι ένα περιττό στοίχημα για πλήρως εμβολιασμένους αλλά και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι σαν να παίζουν «ρωσική ρουλέτα με αυτόματο πιστόλι», λέει ο Dr. Laolu Fayanju, ιατρικός διευθυντής της Oak Street Health στο Οχάιο.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτή την προσέγγιση, λέει ο Akiko Iwasaki, ανοσοβιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale που μελετά την ανοσία των ιών. Πρώτον, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πόσο σοβαρό θα είναι ένα κρούσμα Covid-19. Δεύτερον, εμβόλια και ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ήδη ισχυρή προστασία. Και τρίτον, κάθε μόλυνση μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, επηρεάζοντας άλλους ανθρώπους με δυνητικά καταστροφικούς τρόπους.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιοδήποτε όφελος μπορεί να αποκομίσετε», λέει ο Iwasaki.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν από όσους έχουν μολυνθεί με προηγούμενα στελέχη της Covid-19 και όσοι εισάγονται για νοσηλεία δεν φαίνεται να κινδυνεύουν όσο ασθενείς σε προηγούμενα κύματα. Αυτό δείχνει να συμβαίνει επειδή η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες.

Αλλά ακόμα κι αν η Όμικρον είναι γενικά πιο ήπια από άλλες μεταλλάξεις, θα εξακολουθεί να είναι καταστροφική για μερικούς ανθρώπους. Μόνο στις 3 Ιανουαρίου, περισσότερα από 1.400 άτομα στις ΗΠΑ. πέθαναν λόγω Covid-19 και πάνω από 100.000 νοσηλεύτηκαν με τον ιό. Μη εμβολιασμένοι, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά δεν υπάρχει 100% εγγύηση για κανέναν. Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς εάν εκτίθεται στην Όμικρον έναντι της πιο σοβαρής Δέλτα που κυκλοφορεί ακόμα, καθώς τα τεστ δεν κάνουν διαχωρισμό μεταξύ των δυο στελεχών.

Μια άλλη ανησυχία είναι η Long Covid με συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα που διαρκούν πολύ μετά την υποχώρηση μιας οξείας λοίμωξης Covid-19. Ακόμη και ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια Covid. Και ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Long Covid μετά από λοίμωξη, εξακολουθεί να είναι πιθανό να εμφανιστεί.

«Κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται να είναι ένας από εκείνους που μπορούν να αντέξουν μια μόλυνση με μερικές μακροπρόθεσμες συνέπειες», λέει ο Fayanju. «Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε σκόπιμα αυτό το ρίσκο».

Τι γίνεται, όμως, με την ιδέα ότι η ανάρρωση από την Covid-19 μπορεί να προσφέρει «σούπερ ανοσία» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι; Είναι αλήθεια ότι κάθε επαφή με την Covid-19 πιθανότατα προσδίδει κάποιο επίπεδο φυσικής ανοσίας και η «ανάμειξη» με τον εμβολιασμό φαίνεται να παρέχει μια ισχυρότερη ανοσία. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιβεβαίωσαν ότι «ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν ενισχύει σημαντικά την ανοσολογική απόκρισή τους και μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο επακόλουθης μόλυνσης».

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που αρρωσταίνουν μετά τον εμβολιασμό έχουν επίσης ανοσολογικά προνόμια. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι μια μικρή ομάδα πλήρως εμβολιασμένων (αλλά χωρίς τρίτη δόση) παρουσίασε αύξηση αντισωμάτων μετά την ανάρρωση ενώ μια μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο εμβολιασμένα όσο και μη εμβολιασμένα άτομα με την Όμικρον είχαν επίσης κάποια προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Dr. Akiko Iwasaki τονίζει ότι μπορεί κανείς να έχει παρόμοια οφέλη από τα εμβόλια και μια αναμνηστική δόση, τα οποία είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά.

Επιπλέον, η φυσική ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μόλυνση με Όμικρον θα σας προστατεύσει από την επόμενη άγνωστη μετάλλαξη που θα μπορούσε να καραδοκεί. «Γνωρίζουμε ότι η ενισχυτική δόση προκαλεί αρκετά ισχυρά αντισώματα, ακόμη και κατά της Όμικρον», λέει ο Iwasaki. «Γιατί να μην αποκτήσεις έτσι την ανοσία σου;».

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να μην μολυνθεί κανείς σκόπιμα με Covid-19 είναι η επιβάρυνση σε ευπαθείς ομάδες αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Κάθε άτομο που αρρωσταίνει με Covid-19 μπορεί να μολύνει άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευπαθείς, πολύ νέοι για να εμβολιαστούν ή με άλλο τρόπο απροστάτευτοι. Εάν κάποιοι άνθρωποι νοσήσουν εσκεμμένα, προκαλώντας πιθανώς μια αλυσίδα μετάδοσης, «αυτό έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει τον νοσούντων και στη συνέχεια να γονατίσει το ήδη καταπονημένο και επιβαρυμένο σύστημα υγείας», λέει ο Fayanju.

Σκεπτόμενος ότι αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται επειδή κάποιοι θέλουν να αρρωστήσουν, λέει, «ανατριχιάζει η ραχοκοκαλιά μου».

Με πληροφορίες από TIME

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ