Ο «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που θα δοκιμαστεί στα ελληνικά σύνορα κατηγορείται ως «ψευδοεπιστήμη»

Ο «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που θα δοκιμαστεί στα ελληνικά σύνορα κατηγορείται ως «ψευδοεπιστήμη» Facebook Twitter
0

O «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά στους συνοριακούς ελέγχους, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμοστεί, δέχεται κριτική από ειδικούς ως «ψευδοεπιστήμη». 

Οι ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούν μια online εφαρμογή όπου θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες του διαβατηρίου τους, την βίζα καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για τα χρήματα που έχουν μαζί τους. 'Ύστερα, με την χρήση κάμερας, θα απαντούν σε έναν ηλεκτρονικό συνοριοφύλακα.

Οι ερωτήσεις θα είναι προσωποποιημένες με κριτήριο το φύλο, την εθνικότητα και την γλώσσα του ταξιδιώτη. Η μοναδική προσέγγιση της «ανίχνευσης εξαπάτησης» αναλύει τις "μικροεκφράσεις" των ταξιδιωτών για να διαπιστώσει εάν ο ερωτώμενος ψεύδεται.

Εκτός από την Ελλάδα το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Λετονίας. 

Έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμύριον ευρώ από την Ε.Ε. αλλά για την ώρα δέχεται σφοδρή κριτική από ειδικούς επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τον Μπρούνο Βερσούερε, που διδάσκει εγκληματολογική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. το σύστημα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. 

«Μη προφορικά στοιχειά, όπως οι"μικροεκφράσεις" δεν μας βοηθούν στο να καταλάβουμε αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι» λέει και προσθέτει: «To σύστημα είναι η ενσάρκωση όλων όσων μπορούν να πάνε στραβά στην ανίχνευση ψεύδους.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν. 

Μόλις αυτά τα συστήματα τεθούν σε εφαρμογή δεν πρόκειται να φύγουν. Το κοινό θα ενημερώνεται μόνιμα για επιτυχίες τους και όχι για ανθρώπους που αδικήθηκαν στον έλεγχο».

Ο Βερσουέρε λέει πως δεν υπάρχει ως τώρα καμία απόδειξη για την υπόθεση πως οι ψεύτες νιώθουν στρεσαρισμένοι και πως αυτό εξωτερικεύεται σε σπασμούς ή ανεπαίσθητες κινήσεις του προσώπου.

Για τον Μπένετ Κλάινμπεγκ, επίκουρο καθηγητή στην επιστήμη των δεδομένων στο University College του Λονδίνου «μπορεί να φτάσουμε στην εφαρμογή ενός ψευδοεπιστημονικού συνοριακού ελέγχου. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία σχεδιάστηκε με σύμπραξη ανάμεσα στην ουγγρική αστυνομία, τις τελωνειακές αρχές της Λετονίας, του πανεπιστημίου Μanchester Metroplitan και του πανεπιστήμιου του Ανόβερου. 

Ανάλογα συστήματα αναπτύσσονται συνεχώς στις ΗΠΑ, όπου η ανίχνευση ψεύδους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν εργαλείο από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Στον υπόλοιπο κόσμο όμως ο σκεπτικισμός για την επιστημονική βάση και την εγκυρότητα της μεθόδου παραμένει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM