Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter

Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα

0
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Κηρίο, χέρι σε βιβλίο, από το βιβλίο του Thomas Bateman "Περιγραφές Δερματικών Παθήσεων" (1828)

Η λεπτομερής απεικόνιση φλεγμονωδών εξανθημάτων, κάπαλων που θυμίζουν πυριγενή ιζήματα και δερματικών στιγμάτων που εκτείνονται σε όλο το σώμα στα δερματολογικά εγχειρίδια μας ανατριχιάζει όλους. Ωστόσο οι (δικαίως) επονομαζόμενοι δερματικοί άτλαντες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, και συλλέγονταν από τα μέλη της μεσαίας και ανώτερης τάξης ως συναρπαστικές προσθήκες στις βιβλιοθήκες τους. Η πλούσια εικονογράφηση τους με περιστατικά λύκου, σύφιλης, εκζέματος και άλλων δερματικών ασθενειών, τα δερματολογικά αυτά εικονογραφημένα εγχειρίδια παρεξέκλιναν από τις προηγούμενες και παλαιότερες ιατρικές εκδόσεις οι οποίες περιείχαν κειμενικές περιγραφές των περιστατικών. 

 

"Πραγματικά θεμελίωσαν ένα νέο υπόδειγμα ιατρικού κειμένου" λέει ο καθηγητής Jonathan Reinarz, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ. "Οι ιατροί αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την οπτική εκδήλωση των εν λόγω νόσων του δέρματος και να δημοσιεύσουν τις εικόνες αυτές, με τις οποίες μπορούσαν εύκολα να παρουσιάσουν μια τυπική περίπτωση συγγενούς σύφιλης ή να πούνε, έτσι μοιάζει ένα βρέφος δύο μηνών με δερματικές βλάβες."

Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Δοθιήνες, πίνακς VII από το εγχειρίδιο του Pierre François Olive Rayer "Διατριβή επί των Δερματικών Παθήσεων". (1835)

Αρκετές σελίδες από αυτά τα ιστορικά κείμενα, τα οποία έχουν αρχειοθετηθεί στην Ερευνητική Βιβλιοθήκη Κάντμπερυ, εκτίθενται τώρα στην έκθεση Skin Atlases στο Πανεπιστήμιου του Μπέρμινγχαμ. Επιμελημένη από τον Reinarz, παρουσιάζει δεκάδες έχγρωμα σχέδια δερματικών ασθενειών και αλλοιώσεων που αποσκοπούσαν στο να διευκολύνουν την μελέτη και την βελτίωση των διαγνωστικών δεξιοτήτων των ιατρών. Ιδίως μετά την Γαλλική Επανάσταση, πολλοί γιατροί δυσκολεύτηκαν να επιστρέψουν στις αρχικές τους εργασίες και χρειάστηκε να ειδικευθούν προκειμένου να κερδίσουν τον επιούσιο. Η δερματολογία ήταν μέρος ενός κύματος ειδίκευσης τον 19ο αιώνα, όταν αναδύθηκαν και η ορθοπεδική και η οπτομετρία όπως εγηξεί ο Reinarz.

 

Ενώ όμως τα ιατρικά κείμενα που βλέπουμε σήμερα περιέχουν κλινικές εικονογραφήσεις που εστιάζουν μόνο στο επιστημονικό κομμάτι, αυτοί οι πρώιμοι δερματολογικοί άτλαντες ήταν πιστά πορτραίτα πραγαμτικών ασθενών, ή σε κάποιες περιπτώσεις υβρίδια ατόμων, γεμάτα με έκφραση που αποδιδόταν με καλλιτεχνική ζέση. Αυτό ήταν πολύ πριν ενσκήψει το ζήτημα της εμπιστευτικότητας του μεταξύ ασθενούς και ιατρού, το οποίο πλέον είναι θεμελιωμένο δικαίωμα, και πιθανά να αναγνώριζε κάποιος έναν ασθενή αν τον συναντούσε στους δρόμους μιας μικρής κωμόπολης.

Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Λύκος, από το έργο του Sir Erasmus Wilson "Πορτραίτα Δερματικών Παθήσεων".
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Ιχθύωση, από το βιβλίο του Thomas Bateman "Περιγραφές Δερματικών Παθήσεων" (1828)

Οι εικονογράφοι σπάνια αναφέρονταν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι καλλιτέχνες ήταν οι ίδιοι οι ιατροί, οι οποίοι είχαν εξασκηθεί πολύ στο σχέδιο κατά τις συνεδρίες ανατομίας ή τις διαλέξεις στο πανεπιστήμιο. Σε αντίθεση με τον επιδραστικό Άτλαντα ανατομίας του Γκρέυ, που δημοσιεύθηκε αρχικά το 1858 και ανέφερε το όνομα του εικονογράου ακριβώς κάτω από το όνομα του Χένρι Γκρέυ. Αυτά τα πορτραίτα κατά πάσα πιθανότητα ζωγραφίζονταν στα νοσοκομεία που ειδικεύονταν στις δερματικές παθήσεις την εποχή εκείνη στην Ευρώπη και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κυρίως σε άτομα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, και το κάθε σχέδιο θα απαιτούσε πολλαπλές συνεδρίες.

Το επίπεδο των λεπτομερειών στις εικόνες, κάποιες εκ των οποίων έφταναν ακόμα και το ένα μέτρο, είναι εκείνο που τις καθιστά τόσο εντυπωσιακές όσο και όμορφες, παρά το θέμα τους. Οι καλλιτέχνες δαπανούσαν τον χρόνο τους εξίσου για τον σχεδιασμό των ενδυμάτων, απαθανατίζοντας την δαντέλα στα σκουφάκια ή το πως τσαλακώνει ένα πουκάμισο, για τις εκφράσεις του προσώπου και θραύσματα του περιβάλλοντος, και για την λεπτομερή αποτύπωση των παθήσεων. Σε μία εικονογράφηση της psoriasis gyrata από το βιβλίο του Thomas Bateman Περιγραφές Δερματικών Παθήσεων, μία γυναίκα γυρίζει για να αποκαλύψει την πλάτη της, που είναι γεμάτη έλκη που θυμίζουν πλοκάμια, σε μία χαλαρή πόζα με σεντόνια στην μέση της εξακολουθεί να θυμίζει μια κομψή οδαλίσκη.Σε μία άλλη σελίδα συναντά κανείς το προφίλ μιας γυναίκας με ιχθύωση, τα μαλλιά της είναι πλεγμένα και θυμίζει ελληνορωμαϊκή καλλονή. Στην Φυσική Νοσολογία του Jean-Louis Alibert, ένα νεαρό αγόρι ακουμπά σε ένα κρεβάτι και το πρόσωπο του κοσμείται από ένα χερουβεικό χαμόγελο, παρά την έντονη χρώση των μελών του εξαιτίας της εσωτερικής αιμορραγίας. Οι καλλιτέχνες μάλιστα αντλούσαν την έμπνευση τους από απεικονίσεις της χλωρίδας και της πανίδας σε βιβλία φυσικής ιστορίας, προσαρμόζοντας το στυλ αυτών των σχεδίων στις νέες εικόνες: οι μύκητες που εμφανίζονται στο δέρμα σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζουν λειχήνες, η η φολιδωτή ψωρίασα κάποιες φορές απεικονίζεται με απαλά χρώματα, έρποντας στο δέρμα σαν εκβλαστήσεις φυτών.

Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Εφηβική κνήφη (έκζεμα) από τον "'Ατλαντα Πορτραίτων των Δερματικών Παθήσεων" της New Sydenham Society, (1873)

Σύμφωνα με το Reinarz, ο καλλιτέχνης πιθανά ζητούσε από τον ασθενή να φορέσει κάποιο συγκεκριμένο ένδυμα, μόνο και μόνο για το πορτραίτο. Κάποιες φορές το αίτημα συσχετιζόταν με την επιθυμία να δοθεί έμφαση στην απασχόληση ή την κοινωνική τάξη από την οποία προερχόταν ο ασθενής ώστε να συνδεθεί η συγκεκριμένη νόσος με μία κοινωνική κατάσταση: η εικόνα υποδείκνυε πως ήταν πιθανότερο μία πόρνη να εμφανίσει γονόρροια. Άλλες δημιουργικές επιλογές ήταν πολύ πιο συμπονετικές, αποκαλύπτοντας πως είχε δημιουργηθεί κάποια πιο στενή σχέση ανάμεσα στους ασθενείς και τους ιατρούς. 

"Είναι ενδιαφέρον πως σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδουν [οι καλλιτέχνες] μία συμπαθητική έκφραση στον ασθενή. "Αμφισβητεί με τον τρόπο αυτόν την ιδέα πως δεν ένιωθαν συμπόνοια για τους ασθενείς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μας φάνηκε πως οι ασθενείς εμπλέκονταν περισσότερο. Επέτρεπαν στις εικόνες αυτές να πούνε πολλά" συνεχίζει.  "Πιστεύω πως κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες που φαινομενικά μοιάζουν άσχετες, στην πραγματικότητα αποτέλεσαν αντικείμενο σκέψης." 

Σήμερα, τα εγχειρίδια δερματολογίας εξακολουθούν να είναι από τα περισσότερο εικονογραφημένα βιβλία ιατρικής, παρότι οι καλλιτεχνικές εικονογραφήσεις έχουν εξαφανισθεί προ πολλού. Τα ζωγραφισμένα στο χέρι πορτραίτα ασθενών έχουν εξαφανισθεί από τις δεκαετίες του 1920 και 1930, αντικαταστάθηκαν φυσικά από τις φωτογραφίες. Οι άτλαντες αυτοί όμως είναι χαίρουν εκτιμήσεως πέραν του επιστημονικού πεδίου της ιατρικής. Όπως περιέγραψε και ο Reinarz, οι ιατροί ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν καλύτερες συνθήκες στους χώρους εργασίας, αναγνωρίζοντας πως κάποιες παθήσεις ήταν το άμεσο αποτέλεσμα του χρόνου που δαπανούσαν οι ασθενείς σε συγκεκριμένα βλαβερά περιβάλλοντα. Πολύ περισσότερο από μία απεικόνιση της φυσικής κατάστασης και του επαγγγέλματος ενός ανθρώπου, οι σελίδες αυτές παρουσιάζουν τις πραγματικές, καθημερινές απειλές που αντιμετώπιζε στο θέμα της υγείας η εργατική τάξη του 19ου αιώνα. 

Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Ψωρίωση, από το βιβλίο του Thomas Bateman "Περιγραφές Δερματικών Παθήσεων" (1828)
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Συγγενείς εκχυμώσεις, από την "Φυσική Νοσολογία" του Jean-Louis Alibert, (1806)
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Lichen Syphiliticum, από το έργο του Sir Erasmus Wilson "Πορτραίτα Δερματικών Παθήσεων".
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Εντερο-οσχεοκήλη, από την "Φυσική Νοσολογία" του Jean-Louis Alibert, (1806).
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Μηριαίοι κιρσοί, από την "Φυσική Νοσολογία" του Jean-Louis Alibert, (1806)
Λεπτομερή πορτραίτα δερματολογικών ασθενειών του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Λέπρα, από το εγχειρίδιο του Jean-Louis -Marie Alibert "Περιγραφή των ασθενειών του δέρματος", (1825)
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM