Η πανδημία «έσβησε» χρόνια προόδου στο προσδόκιμο της ζωής

Covid has wiped out years of progress on life expectancy, finds study Facebook Twitter
0

Το 2020, η πανδημία κορωνοϊού προκάλεσε την μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο της ζωής, στη δυτική Ευρώπη, στα χρόνια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Δεδομένα από 29 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Χιλή, αναλύθηκαν από επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν μείωση, πέρυσι, σε μία κλίμακα που φαίνεται να «σβήνει» ολόκληρα χρόνια προόδου. 

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στους άνδρες στις ΗΠΑ, με πτώση του προσδόκιμου κατά 2,2 έτη, σε σχέση με τα στατιστικά του 2019, πριν κάνει την εμφάνισή του ο Sars Cov 2. Ακολουθούν οι άνδρες της Λιθουανίας όπου το προσδόκιμο ζωής τους μειώθηκε κατά 1,7 έτη. 

Η μείωση ξεπέρασε ακόμα και αυτή που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο διάλυσης του ανατολικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα από το Κέντρο δημογραφικής επιστήμης Leverhulme στην Οξφόρδη. 

Ο Δρ. Χοσέ Μανουέλ Αμπούρτο, εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Σε δυτικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Ουαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί τόσο μεγάλες μειώσεις του προσδόκιμου της ζωής σε μία και μόνο χρονιά, ήταν εν μέσω του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου». 

Από τα επίσημα στοιχεία σε 29 χώρες, διαπιστώνεται μείωση του προσδόκιμου ζωής σε 27, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology.

«Οι άνδρες σε 11 χώρες και οι γυναίκες σε 8, σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του ενός έτους στο προσδόκιμο. Για να το βάλουμε στο σωστό πλαίσιο, χρειάστηκαν 5,6 χρόνια σε αυτές τις χώρες, ώστε να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των πολιτών τους κατά ένα έτος. Η πρόοδος «έσβησε» μέσα στο 2020 από την Covid-19» εξηγεί ο Aburto. 

Οι άνδρες κατέγραψαν μεγαλύτερη μείωση από τις γυναίκες, στις περισσότερες από τις 29 χώρες που μελετήθηκαν. Το φαινόμενο αποδίδεται κυρίως στους θανάτους από Covid. Η Δρ Ρίντι Κασιάπ, επίσης επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο μεγάλο ήταν το σοκ της πανδημίας για πολλές χώρες. Τώρα, οι ερευνητές ζητούν περισσότερα στοιχεία ώστε να αποτυπώσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις συνέπειες της πανδημίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM