Η Γη απέκτησε και δεύτερο «φεγγάρι» αλλά δεν θα μείνει για πολύ

Η Γη απέκτησε και δεύτερο «φεγγάρι» αλλά δεν θα μείνει για πολύ Facebook Twitter
O 2020 CD₃ έχει μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη (NASA)
0

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακοίνωσε ότι η Γη περίπου τα τελευταία τρία χρόνια εκτός από τη Σελήνη έχει αποκτήσει και έναν νέο δορυφόρο.

Αλλά όσο και αν είναι εντυπωσιακή αυτή η ανακάλυψη, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι αυτό το νέο φεγγάρι ούτε είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ο βασικός δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, ούτε θα παραμείνει σε τροχιά για πολύ καιρό ακόμα.

Το νέο αυτό «φεγγάρι» είναι εξαιρετικά αχνό και υπολογίζεται ότι έχει από ένα έως έξι μέτρα διάμετρο. Το ουράνιο σώμα πρώτη φορά εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς αστρονόμους Theodore Pruyne και Kacper Wierzchos από το τηλεσκόπιο του Παρατηρητηρίου στο Όρος Λέμον κοντά στο Τουσκόν της Αριζόνα στις 15 Φεβρουαρίου.

Περαιτέρω παρατήρηση του πλανήτη αυτού έδειξε ότι μπήκε σε τροχιά στις 22:53 (Universal Time) στις 25 Φεβρουαρίουon February 25.

Οι ερευνητές του έδωσαν το όνομα 2020 CD₃ επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται προσωρινά στην τροχιά της Γης.

Το ουράνιο αντικείμενο 2020 CD₃ στην ουσία είναι ένα ελάχιστο μέρος μία συστάδας αστεροειδών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ανά περιστάσεις μάλιστα, τέτοιοι «πλανήτες» πλησιάζουν ή συγκρούονται με τη Γη.

Ωστόσο, μία ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα ήταν καταστροφική για τον πλανήτη καθώς ο 2020 CD₃ είναι τόσο μικρός σε μέγεθος, που θα διαλυόταν στην ατμόσφαιρα, πριν καν φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Αντί να συγκρουστεί με τη Γη, ωστόσο, κατά την αρχική του προσέγγιση ο 2020 CD₃ μπήκε στην τροχιά της Γης αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Σελήνη.

Έρευνα αναφέρει ότι οποιαδήποτε στιγμή στην τροχιά της Γης μπορεί να μπει ένας μικροπλανήτης ανάλογος με αυτόν κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού του, πριν εξαφανιστεί ξανά.

Κανένας από αυτούς ωστόσο, δεν παραμένει για μεγάλη διάρκεια και αυτό συμβαίνει επειδή η «έλξη» λόγω βαρύτητας της Γης από ένα μεγαλύτερο μόνιμο φεγγάρι αλλά και του Ήλιου, τους καθιστά ασταθείς. Αφού «εγκλωβιστούν» στην τροχιά, τότε παραμένουν εκεί για διάστημα μερικών χρόνων πριν απελευθερωθούν ξανά σε μία ανεξάρτητη τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ωστόσο, με το που θα ανακαλυφθεί ένα τέτοιο μικρο-φεγγάρι, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την τροχιά του. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο μικρά ουράνια σώματα ωθούνται από την ακτινοβολία του Ήλιου και έτσι γνωρίζουμε ελάχιστα για το μέγεθός τους, το σχήμα και την επίδρασή τους.

Ο «2020 CD3», ο οποίος χρειάζεται περίπου 47 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, είναι ο δεύτερος μικρός φυσικός δορυφόρος που γίνεται αντιληπτός, μετά τον "2006 RH120" που είχε ανακαλυφθεί το 2006 επίσης από το τηλεσκόπιο Catalina Sky και είχε «απελευθερωθεί» από τη Γη το 2007. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο "2020 CD3" θα κάνει κάτι ανάλογο φέτος την άνοιξη, μάλλον τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Τhe conversation/ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM