H Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor

H Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor Facebook Twitter
0

Την πρόσβαση στο ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor  μπλόκαρε η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστολής των μέσων που χρησιμοποιούν οι πολίτες της χώρας για να παρακάμψουν τη λογοκρισία και τους περιορισμούς στο ίντερνετ.

Δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου BBC, τονίζει ότι τον περασμένο μήνα δόθηκε εντολή στους παρόχους (ISP) να κόψουν την πρόσβαση στα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να κρύψουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται.

Πολλοί από τους χρήστες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στο Tor προκειμένου να αποφύγουν το μπλοκάρισμα.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή άλλαξε την πολιτική διαδικτυακής λογοκρισίας της Τουρκίας από «μέτρια» σε «σοβαρή».

Το Tor (γνωστό και ως The Onion Router) χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να αποκρύψει τη συμπεριφορά των χρηστών στο διαδίκτυο, ενώ επιτρέπει και την πρόσβαση στο λεγόμενο «Deep Web». To συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία. 

Η οργάνωση Turkey Blocks, η οποία επιδίδεται στην καταγραφή περιπτώσεων λογοκρισίας στο ίντερνετ, αναφέρει ότι από την παρακολούθηση της κίνησης στο Tor προκύπτει πως το δίκτυο έχει αποκλειστεί ευρέως σε ολόκληρη την Τουρκία. Η οργάνωση ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από πληθώρα καταγγελιών από Τούρκους πολίτες που ανέφεραν ότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο Tor.

Η Turkey Blocks αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία εξελιγμένα συστήματα στους ISP προκειμένου να εντοπίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να συνδεθούν στο Tor. Τα συστήματα αυτά επιθεωρούν πακέτα δεδομένων και εντοπίζουν την χαρακτηριστική υπογραφή αυτών που προορίζονται για το Tor.

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά του το BBC, η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM