Την πρόσβαση στο ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor  μπλόκαρε η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστολής των μέσων που χρησιμοποιούν οι πολίτες της χώρας για να παρακάμψουν τη λογοκρισία και τους περιορισμούς στο ίντερνετ.

 

Δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου BBC, τονίζει ότι τον περασμένο μήνα δόθηκε εντολή στους παρόχους (ISP) να κόψουν την πρόσβαση στα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να κρύψουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται.

 

Πολλοί από τους χρήστες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στο Tor προκειμένου να αποφύγουν το μπλοκάρισμα.

 

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή άλλαξε την πολιτική διαδικτυακής λογοκρισίας της Τουρκίας από «μέτρια» σε «σοβαρή».

 

Το Tor (γνωστό και ως The Onion Router) χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να αποκρύψει τη συμπεριφορά των χρηστών στο διαδίκτυο, ενώ επιτρέπει και την πρόσβαση στο λεγόμενο «Deep Web». To συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία. 

 

Η οργάνωση Turkey Blocks, η οποία επιδίδεται στην καταγραφή περιπτώσεων λογοκρισίας στο ίντερνετ, αναφέρει ότι από την παρακολούθηση της κίνησης στο Tor προκύπτει πως το δίκτυο έχει αποκλειστεί ευρέως σε ολόκληρη την Τουρκία. Η οργάνωση ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από πληθώρα καταγγελιών από Τούρκους πολίτες που ανέφεραν ότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο Tor.

 

Η Turkey Blocks αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία εξελιγμένα συστήματα στους ISP προκειμένου να εντοπίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να συνδεθούν στο Tor. Τα συστήματα αυτά επιθεωρούν πακέτα δεδομένων και εντοπίζουν την χαρακτηριστική υπογραφή αυτών που προορίζονται για το Tor.

 

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά του το BBC, η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr