H Γαλλία απαγορεύει τα smartphones στα σχολεία

H Γαλλία απαγορεύει τα smartphones στα σχολεία Facebook Twitter
1

Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση χρήσης smartphones από τους μαθητές, έως και την ηλικία των 15 ετών. 

Η απαγόρευση θα ισχύσει από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη. 

Η σχετική απαγόρευση ίσχυε ήδη στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Πλέον, το μέτρο επεκτείνεται, με την εξαίρεση των γυμνασίων για δραστηριότητες εκτός ωραρίου ή σχολεία για μαθητές με αναπηρία. 

Ο άνθρωπος πίσω από την απαγόρευση, ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, είχε διαμαρτυρηθεί πως «πλέον τα παιδιά δεν παίζουν στα διαλείμματα. Είναι όλα μπροστά στις οθόνες των κινητών τους. Από εκπαιδευτικής άποψης αυτό είναι πρόβλημα», είχε δηλώσει ο υπουργός.

Αρχικά, ο υπουργός είχε προτείνει οι μαθητές να αφήνουν τα τηλέφωνα τους σε ειδικά κουτιά για αυτό το σκοπό, όταν φτάνουν στο σχολείο, όμως αυτό απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους.

Πλέον, οι μαθητές θα πρέπει είτε  να αφήνουν τα κινητά τους στο σπίτι, είτε να τα απενεργοποιούν, όταν φτάνουν στο σχολείο.

Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι ασυνήθιστα στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο των σχολείων στη Βρετανία απαγορεύουν τα smartphone, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και στη Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία προχώρησε σε ακύρωση παρόμοιας απαγόρευσης, προκειμένου να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές εφαρμογές. 

Οι απαγορεύσεις είναι επίσης όλο και λιγότερο δημοφιλείς στις ΗΠΑ. Ενώ το 2010 περίπου το 90% των δημοσίων σχολείων είχε προχωρήσει σε σχετικά μέτρα, πλέον το ποσοστό έχει πέσει στο 65%.

Αυτό είναι και σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιθυμίας των γονιών να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, καθώς τα περιστατικά ένοπλης βίας στα σχολεία των ΗΠΑ είναι σύνηθες φαινόμενο. 

Με πληροφορίες από Fortune 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM