«Φυσικά δηλητήρια που εισχωρούν στην τροφή μας», λέει ειδικός για τα τοξικά μέταλλα στις καλλιέργειες

«Φυσικά δηλητήρια που εισχωρούν στην τροφή μας», λέει ειδικός για τα τοξικά μέταλλα στις καλλιέργειες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης είναι μολυσμένο με τοξικά βαρέα μέταλλα, εκτιμούν ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι «έως και 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου παγκοσμίως».

Περίπου το 14 με 17% της καλλιεργήσιμης γης σε όλο τον κόσμο, είναι μολυσμένο με τουλάχιστον ένα τοξικό μέταλλο όπως αρσενικό, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, νικέλιο ή μόλυβδο, σε επίπεδα που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας για τη γεωργία και την ανθρώπινη υγεία.

«Αυτά τα φυσικά δηλητήρια εισχωρούν στην τροφή και το νερό μας»

Για την ανάλυση, αντλήθηκαν δεδομένα από περισσότερες από 1.000 τοπικές μελέτες σε όλο τον κόσμο.

Η Δρ. Λιζ Ράιλοτ, λέκτορας στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Γιορκ δήλωσε για την παραπάνω έρευνα: «Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη βαθιά ανησυχητική έκταση στην οποία αυτά τα φυσικά δηλητήρια ρυπαίνουν τα εδάφη μας, εισχωρούν στην τροφή και το νερό μας και επηρεάζουν την υγεία μας και το περιβάλλον».

Στην πορεία, η Ράιλοτ εξήγησε ότι: «Αυτά που αποκαλούμε συλλογικά “βαρέα μέταλλα”, αυτά τα στοιχεία προκαλούν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως δερματικές αλλοιώσεις, μείωση της νευρικής και οργανικής λειτουργίας, ακόμη και καρκίνο».

Η ρύπανση του εδάφους από τοξικά μέταλλα προέρχεται, τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Το μολυσμένο έδαφος ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, ενώ μειώνει την αγροτική παραγωγή και απειλεί την ποιότητα του νερού και την ασφάλεια των τροφίμων. Η μόλυνση από βαρέα μέταλλα μπορεί να παραμείνει στο έδαφος για δεκαετίες.

Την ώρα που οι αναλυτές των εργαστηρίων προειδοποιούν για τα μολυσμένα εδάφη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Από 900 εκατ. μέχρι και 1,4 δισεκατ. ανθρώπων ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου

«Η επιδίωξή μας για τεχνολογικά κρίσιμα μέταλλα για την κατασκευή της πράσινης υποδομής που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και φωτοβολταϊκά πάνελ) θα επιδεινώσει αυτή τη ρύπανση», δήλωσε η Ράιλοτ.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα της μελέτης με την παγκόσμια κατανομή του πληθυσμού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι από 900 εκατομμύρια μέχρι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το κάδμιο βρέθηκε να είναι το πιο διαδεδομένο τοξικό μέταλλο και εντοπίζεται κυρίως στη Νότια και Ανατολική Ασία, καθώς και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει, τον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση από μέταλλα δεν γνωρίζει σύνορα· για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν», είπε η Ράιλοτ και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Μεγάλο μέρος της ρύπανσης εντοπίζεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι κοινότητες πλήττονται άμεσα, επιτείνοντας τη φτώχεια. Δεν είναι ακόμη σαφές το μέγεθος της επίπτωσης όταν μολυσμένες καλλιέργειες εισέρχονται στα παγκόσμια δίκτυα τροφίμων».

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ