Έρευνα: Οι ψηλοί υπολογίζουν καλύτερα τις αποστάσεις

Έρευνα: Οι ψηλοί υπολογίζουν καλύτερα τις αποστάσεις Facebook Twitter
0

Το ανάστημα παίζει ρόλο στη μέτρηση των αποστάσεων και γενικότερα στην αντίληψη του χώρου. Οι ψηλοί άνθρωποι είναι καλύτεροι από τους κοντούς στο να υπολογίζουν πόσο μακριά βρίσκονται διάφορα αντικείμενα, ιδίως στο σκοτάδι και στις μέσες αποστάσεις (από τα τρία έως τα 20 μέτρα), σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια οπτομετρίας Τενγκ Λενγκ Οόι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", πειραματίσθηκαν με 24 ανθρώπους που χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες των 12, ανάλογα με το ύψος τους (ψηλοί εναντίον κοντών).

Στα πειράματα, υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υπολογίσουν τις αποστάσεις διαφόρων αντικειμένων στον χώρο γύρω τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι ψηλοί τα καταφέρνουν καλύτερα στο να μαντεύουν πόσο απέχει ένα αντικείμενο, αρκεί αυτό να μην είναι πολύ μακριά. Στις μεγάλες αποστάσεις, πάνω από τα 20 μέτρα, τόσο οι ψηλοί όσο και οι κοντοί κάνουν ανακριβείς εκτιμήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι ψηλοί είναι πιο ικανοί ακόμη και όταν κάθονται σε καρέκλα, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους έχει εξασκηθεί εκ των προτέρων να κάνει ακριβέστερους υπολογισμούς. Με άλλα λόγια, χάρη στο εκ γενετής μεγαλύτερο ύψος τους, έχουν διαμορφώσει ένα καλύτερο νοητικό μοντέλο («χάρτη») υπολογισμού των αποστάσεων, κάτι που τους βοηθά ακόμη κι αν είναι καθιστοί.

Πάντως, για τα αντικείμενα μικρής απόστασης (έως τρία μέτρα από τον παρατηρητή) η επίδοση των ψηλών δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη των κοντών. Αλλά μετά τα τρία μέτρα και έως τα 20, οι ψηλοί είναι καλύτεροι.

Η Οόι εκτίμησε ότι αυτό το πλεονέκτημα οι ψηλοί αθλητές το «εξαργυρώνουν» σε διάφορα σπορ, όπως στο ποδόσφαιρο και στο τένις, όπου φαίνεται να υπερτερούν έναντι των κοντών. Όπως είπε, ανοικτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο οι κοντές γυναίκες που φοράνε συχνά ψηλοτάκουνες γόβες και έτσι βλέπουν τον κόσμο από πιο ψηλά, βελτιώνουν τις ικανότητές τους στον υπολογισμό των αποστάσεων. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους οδηγούς των ψηλών τζιπ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

Τech & Science / Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

«Θα αλλάξει η ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους» - «Πράσινο φως» από τη NICE για το φάρμακο που μπορεί να σταματήσει το πολλαπλούν μυέλωμα να εξελίσσεται για τριπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM