Έρευνα: Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την καρδιά

Έρευνα: Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την καρδιά Facebook Twitter
0

 Οι λεγόμενοι «κοινωνικοί καπνιστές», που ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους για καρδιοπάθεια με όσους καπνίζουν καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Γκόλικ του Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "American Journal of Health Promotion", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 40.000 ενηλίκους, από τους οποίους το 10% κάπνιζαν μόνο περιστασιακά.

Η μελέτη συσχέτισε τις καπνιστικές συνήθειες καθενός από τους συμμετέχοντες, με τα επίπεδα χοληστερίνης και υπέρτασης που αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι κοινωνικοί (περιστασιακοί) καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 53% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Οι περιστασιακοί καπνιστές είχαν περίπου την ίδια πιθανότητα με τους κανονικούς καπνιστές να διαθέτουν αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από τη συχνότητά του, είναι ένας ακόμη ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου από ό,τι θεωρείτο έως τώρα. Ακόμη και το κοινωνικό κάνπισμα είναι σημαντικός κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία. Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής» δήλωσε η Γκόλικ.

Το περιστασιακό κάπνισμα βρέθηκε να είναι συχνότερο μεταξύ των ατόμων κάτω των 40 ετών και μεταξύ των ανδρών παρά των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM