Με έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα συμμετάσχει σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει σε θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ, προκαλεί την αντίδραση φοιτητικών παρατάξεων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, προχωρούν σε ολιγοήμερες καταλήψεις σχολών, καθώς το ζήτημα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» αποτελεί διαχρονικό θέμα αντιπαράθεσης. 

 

Από το ν+2 στο 2ν;

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η διάρκεια του μέγιστου χρόνου σπουδών βρίσκεται υπό εξέταση. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4009/2011 όριζε το λεγόμενο «ν+2», με «ν» τον ελάχιστο χρόνο σπουδών κάθε σχολής.

 

Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμισηπου θα ισχύσει για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά συζητείται και το ενδεχόμενο επέκτασης σε ν+3 χρόνια ή ακόμα και 2ν.  Για τους φοιτητές που είναι ήδη «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα «εύλογο διάστημα» για ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 

 

Αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι πάντως έχουν αντιδράσει και για ήδη προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για αύριο. Σε συνάντηση με τον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Κεραμέως ενημέρωσε για τις προθέσεις της να προχωρήσει σε αλλαγές και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μετά τη συνάντηση, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι θέλει τον διάλογο.