Να αναλάβει τις ευθύνες της καλεί την υπουργό Θεανώ Φωτίου ο δήμαρχος του Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, κατηγορώντας την ότι αφαιρεί από το ίδρυμα με παιδιά με νοητική στέρηση "Σικιαρίδειο" τη χρηματοδότηση, οδηγώντας το στο λουκέτο.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου καλεί την κ. Φωτίου «να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Σικιαρίδειου Ιδρύματος», σημειώνοντας ότι με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και προσωπικά της κ. Φωτίου «δεκάδες παιδιά με νοητική στέρηση θα στερηθούν το σχολείο τους».

 

«Η αδικαιολόγητη πολιτική επιλογή της κας Φωτίου να μην χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της, ως έχει υποχρέωση, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, οδηγεί στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του, στο χώρο του οποίου λειτουργούν το 1ο Ειδικό Δημοτικό και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου.

 

Στις δύο αυτές Σχολικές Μονάδες φοιτούν περισσότερα από 80 παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία θα έπρεπε να προσέλθουν τη Δευτέρα κανονικά για την έναρξη των μαθημάτων, μετά τις διακοπές των εορτών του Πάσχα. Όμως αυτό δε θα μπορεί να γίνει εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του Σικιαριδείου ιδρύματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης.

 

Τονίζει ακόμη ότι: «Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου κος Αθανάσιος Γρίβας, η αναστάτωση που θα προσκληθεί σε αυτά τα παιδιά είναι παρά πολύ μεγάλη και δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα τους. H κατάσταση αυτή μας προσβάλλει όλους, αφού στερούμε από παιδιά που έχουν ανάγκη την έμπρακτη στήριξη μας το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση.

 

Η αδιαφορία της κας Φωτίου για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αφού ήδη σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στις δομές φτώχειας των Δήμων σε όλη την Ελλάδα παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και χωρίς δουλειά».

 

«Η ευθύνη για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και το κλείσιμο πολύτιμων κοινωνικών δομών όπως το Σικιαρίδειο αλλά και οι δομές φτώχειας έχουν ονοματεπώνυμο, αυτό της κας Υπουργού», τονίζει ο κ. Πατούλης, εκφράζοντας λύπη και αγανάκτηση για αυτή την εξέλιξη «αφού το προηγούμενο διάστημα οι υπηρεσίες του δήμου Αμαρουσίου είχαν έμπρακτα αγκαλιάσει τα παιδιά του Σικιαρίδειου, τα λειτουργικά έξοδα των Σχολικών αυτών Μονάδων, πλην των εξόδων του ηλεκτρικού ρεύματος».

 

«Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τη μεγαλύτερη, ίσως δομή πρωτοβάθμιας ειδικής εκπαίδευσης και θα συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε πιστεύοντας στις αρχές τις ισότιμης εκπαίδευσης και των ίσων ευκαιριών για όλους. Καλούμε την κα Φωτίου να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Σικιαρίδειου Ιδρύματος», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη.

 

Φωτίου: Θα το αναβαθμίσουμε

«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αναβάθμιση του Σικιαριδείου Ιδρύματος, όπως και των άλλων συναφών Ιδρυμάτων, σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού». Αυτό διαβεβαιώνει η αναπλ. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σημερινή ανακοίνωση του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, με την οποία υποστηρίζει ότι «η αδικαιολόγητη πολιτική επιλογή της κας Φωτίου να μην χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της, ως έχει υποχρέωση, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, οδηγεί στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του, στο χώρο του οποίου λειτουργούν το 1ο Ειδικό Δημοτικό και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου».

 

«Είναι ίσως ρεκόρ του κ. Πατούλη», τονίζει η κ. Φωτίου, «σε μία ανακοίνωση με τρεις ισχυρισμούς να είναι και οι τρεις αναληθείς. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το Σικιαρίδειο Ίδρυμα έκλεισε. Όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά το υπουργείο μας σχεδιάζει την αναβάθμισή του, ώστε να αξιοποιηθεί ολόκληρο το δυναμικό του. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν σε χώρους του Σικιαριδείου, δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι τα δύο ειδικά σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο μας αρνείται να επιχορηγήσει το Σικιαρίδειο  Ίδρυμα. Το Σικιαρίδειο  Ίδρυμα, όπως επιχορηγήθηκε το 2015 και 2016 με συνολικά περίπου 411.470 ευρώ, έτσι θα επιχορηγηθεί και το 2017, εφόσον το αιτηθεί. Ο κ. Πατούλης θα μπορούσε να έχει ενημερωθεί για όλα αυτά, καθώς οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και συχνότατα ο ίδιος, όποτε το ζητήσει, έρχεται στο γραφείο μου. Εκείνο που είναι πολύ στενάχωρο είναι ότι ο κ. Πατούλης, για αντιπολιτευτικούς λόγους, προκάλεσε με την ανακοίνωσή του αναστάτωση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και στους γονείς τους».

 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και συγκεκριμένα ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, το οποίο θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα 24 Απριλίου, για να υποδεχτεί τους μαθητές του, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Οι δηλώσεις του κ. Πατούλη, που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες- εν προκειμένω στους μαθητές, τις οικογένειές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Ειδικού Σχολείου Αμαρουσίου, δυσχεραίνουν την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μία προσπάθεια διασταύρωσης των πληροφοριών θα αρκούσε», υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr