«Με κατηγόρησαν πως ήμουν πολύ γενναιόδωρος με την Ελλάδα», λέει ο Σόιμπλε

«Με κατηγόρησαν πως ήμουν πολύ γενναιόδωρος με την Ελλάδα», λέει ο Σόιμπλε Facebook Twitter
EPA
0

«Γενναιόδωρος» προς την Ελλάδα υπήρξε κατά τη θητεία του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Deutsche Welle. 

Η απάντηση αυτή ήρθε σε ερώτηση που αφορούσε τη διαμάχη της Κομισιόν με την ιταλική κυβέρνηση για το θέμα του προϋπολογισμού.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως για πρώτη φορά η Επιτροπή απέρριψε έναν κρατικό προϋπολογισμό ο Σόιμπλε επιχειρεί μία σύγκριση με την Ελλάδα. «Θα χαιρόμουν εάν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες».

Ο ίδιος πάντως δεν δέχεται πως ήταν υπερβολικά αυστηρός με την Ελλάδα. «Όχι. Η κατηγορία στο κοινοβούλιο μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των ημερών στη Γερμανία, δηλαδή την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του CDU και την καγκελαρία, ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής σχολίασε: 

«Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Λόγω των διδαγμάτων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. Ένας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του μόνον εάν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλο καγκελάριο. Και, με όλο το σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος».

Ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι η μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει, τονίζει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια εικοτολογία για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας και εκτιμά ότι η μάχη αυτή δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν πολλοί αναλυτές.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM